Защо много хора не желаят да се хранят здравословно?В днешно

...
Защо много хора не желаят да се хранят здравословно?В днешно
Коментари Харесай

Как полезната храна да стане вкусна?

Защо доста хора не желаят да се хранят здравословно?

В днешно време постоянно се приказва за здравословно хранене, само че хората, които фактически се пробват да се хранят по този метод, са доста по-малко от тези, които се интересуват от него, написа Страхил Иванов в неговия Вероятно тъй като когато чуят за здравословно хранене, множеството хора си показват суха пържола и безвкусно сварени зеленчуци… Или пък още по-лошо – зелена салата като главно хранене. Само че нещата напълно не стоят по този начин и това са по-скоро неправилно възприети крайни образци и изключения, които карат доста от хората, интересуващи се от здравословно хранене, да се откажат от него още преди да са започнали…

Много хора пробват и стартират да се хранят здравословно (било то следвайки диета или просто търсейки разновидности за здравословно хранене в интернет), само че бързо се разочароват, тъй като се усещат лишени от усетите и разнообразието, до които имат достъп всички останали.

Същите тези хора концентрират прекомерно доста сила върху броенето на калории и грамове, както и обръщат внимание и мислят прекомерно постоянно за храната, която не би трябвало да ядат (или най-малко си мислят така), тъй като са хранителен режим…

Всичко това изтощава ужасно доста освен тялото, само че и мозъка.

Истината е, че здравословната храна може да бъде освен потребна, само че и доста вкусна, ароматна и като цяло – приятна за сетивата. Не е нужно човек да бъде дипломиран диетолог или фитнес инструктор, с цел да се научи по какъв начин да се храни вярно, само че и вкусно!

Спокойно може да заситим небцето си и със здравословна храна, в случай че използваме верните съставки и я подготвяме мъдро. Като под „ мъдро “ разбираме – верни комбинации от храни, подправки и сосове, с които да си осигурим освен пълноценно, потребно хранене, само че и прелестен усет и предпочитание за здравословна храна.

Има стотици способи по които да прибавим тази приятна „ щриха “ към здравословната храна, която да ни накара да я обикнем:

- потребление на верните подправки, които акцентират и обогатяват усета на главната храна в ястието;

- потребление на пресни, свежи подправки и знанието по кое време може да ни се размине с прибавянето на сушени такива;

- прибавянето на тези подправки в тъкмо избран миг от приготвянето на храната, с цел да се извлекът оптимален усет и дълбочина от ястието;

- с комбинации на храни с разнообразни и от време на време на пръв взор несъвместими усети, текстури и аромати;

- с вярната техника и дълготрайност на готвене на храната, които да отключат на 100% вкусовите, само че и питателните й качества;

- с верният аранжимент и поднасяне на приготвената храна, с цел да зареди апетита ни и да ни помогне да желаеме да се храним по-често с нея

Когато използван всички тези похвани за готвене на вкусна храна в приготвянето на здравословни предписания за нашия режим, получаваме магическата композиция, която ни дава хем удоволствието от богатите мирис и усет, които търсим в храната, хем безбройните потребни за тялото свойства и хранителни субстанции, с които ни зарежда тя.

Нужна е смяна в метода на мислене!

Промяната на мисленето от „ би трябвало да съблюдавам диета и да броя калории, с цел да реализира еди каква си цел за еди какъв си интервал от време “ към „ би трябвало да съм благополучен и здрав, да пребивавам пълноценно, да се храня здравословно и добре, само че без крайни ограничения “ ни дава опцията да изпробваме нови неща, да се любуваме на храната умерено и в последна сметка да създадем здравословното хранене непрекъсната и мечтана смяна в метода ни на живот, а не просто неловко краткотрайно затруднение, през което да минем, с цел да влезем в по-малък размер бански, когато пристигна време за море.

Да се храним здравословно не значи да се храним принудително с броколи и тофу, единствено тъй като имат добра хранителна и протеинова стойност. А даже и те – приготвени по верният метод, могат да са доста приятни и вкусни за консумация. Здравословното хранене в никакъв случай не е скучно и еднакво, в случай че ядем това, което харесваме, тъй че би трябвало да вършим тъкмо това.

Ако се появи предпочитание за нездравословна храна – просто откри здравословен сурогат на обичаното си ядене. Например пицата се смята за нездравословна храна, само че в действителност може да бъде както вкусна, по този начин и доста хранителна, в случай че е приготвена по верният метод и с верните съставки. Така че, да – повярвай ми, можеш да хапваш пица и отново да се храниш здравословно, в случай че тя е приготвена добре. И това важи за доста други типове храна, които даже не подозираш, че могат да участват в един пълностоен, здравословен хранителен режим.

Няколко съответни съвета:

Какво има в една пица? – Има доматен сос, прясно сирене, подправки, зеленчуци, може би месо и малко зехтин. Това, което нормално я прави нездравословна, е приготвянето й с бяло брашно, вместо с пълнозърнесто или пък с салами, вместо с прясно месо. Но това са дефекти, които елементарно можеш да поправиш, в случай че искаш да я направиш здравословна.

Тайната на здравословния метод на живот се крие в салдото.

Така че, в случай че има съставна част, която би подобрила хранителната стойност на ястието – добави я или размени една от нездравословните с нея. И противоположното – в случай че има съставна част, която харесваш, въпреки да не е от най-здравословните храни – отново можеш да добавиш малко количество от нея, с цел да направиш храненето си по-приятно и забавно съответно за теб.

Същото важи и за салатата – не е нужно да ядеш елементарна зелена салата, с малко сол и оцет. Вместо олио – добави зехтин. Добави и малко натрошено сирене, за повече усет и спомагателна текстура и ще получиш по-вкусно, само че също толкоз здравословно хранене, с което да обогатиш деня си.

Малко чиа семена или нормално белено тиквено или слънчогледово семе пък дават превъзходен спомагателен усет, повече хрупкавост и потребни мазнини в утринната закуска с овесени ядки, която доста хора биха сметнали за неприятна или скучна в противоположен случай….

И това са единствено 2 - 3 от хилядите хрумвания, разновидности, похвати, навици или както там искаш да ги назовем, с които можеш да направиш здравословното хранене и спазването на режим по-приятни и по-лесни за поддържане в дълготраен проект.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР