Защо компютърните специалисти в България имат толкова високи заплати? Трябва

...
Защо компютърните специалисти в България имат толкова високи заплати? Трябва
Коментари Харесай

3-4 хиляди лева заплата: много ли печелят компютърните специалисти в България?


Защо компютърните експерти в България имат толкоз високи заплати? Трябва ли програмистите, а и непознатите компании, които употребяват български специалисти, да заплащат напредничав налог? Мнение на специалиста Божидар Божанов.

Защо IT експертите са толкоз търсени на трудовия пазар? Какво ги прави по този начин скъпи?

Божидар Божанов : Българските компютърни експерти са мощно търсени, високо ценени и високо платени, споделя за Дъждовни води Божидар Божанов, създател и шеф на започващата компания Logsentinel, работеща в региона на осведомителната сигурност. Търсенето на IT експерти е високо на всички места по света, а България не прави изключение. В международен мащаб търсенето на такива експерти надвишава доста предлагането, а в тази ситуация с България още един спомагателен фактор е от значително значение: заплатите са по-ниски, а в това време страната е членка на Европейски Съюз. Това прави аутсорсването (изнасянето на производства и услуги - б.ред.) в България доста привлекателно и по-малко рисково, в сравнение с да речем в една Албания или Индия. А българските специалисти са на международно равнище, твърди Божанов.

Същевременно те са и едни от най-добре платените експерти изобщо. Заплата от порядъка на 3-4 хиляди лв., колкото получава един компютърен експерт, наподобява ли съответна в българските условия?

Божидар Божанов : Дори бих споделил, че 3-4 хиляди лв. не са доста. Заплатите на един старши-експерт в бранша - преди налози и осигуровки - са от време на време два пъти по-високи. Дали това е съответно в българските условия - по този начин е решил пазарът. Ако на работодателя му е преференциално да заплаща такива заплати, и все пак да осъществя облага от свършената работа, значи заплащането е съответно.

Винаги ще има хора, които ще кажат, че не работят по-малко, пък са по-ниско платени. Със сигурност работата на полето е по-изморителна, в сравнение с работата пред компютъра - чисто физически. Но тук въпросът опира до това не какъв брой старания си хвърлил, а какъв брой високо е оценено това изпитание от пазара. И защото цифровите умения за създаването и поддръжката на програмен продукт сега се търсят доста, това им подвига цената.

Българските компютърни експерти всеобщо работели за непознати компании, което водело до " интелектуално обезкървяване на нацията " – твърди една обява във вестник " Дума ", която мощно се разяснява в обществените мрежи. Вие по какъв начин гледате на това обвиняване?

Божидар Божанов : Съвсем не съм склонен с тази теза. Хората, които работят за задграничните компании, остават да работят в България.
Редакцията предлага
Тоест, те си остават тук, а това, че някой различен употребява продукта на техния интелектуален труд, не значи, че нацията се обезкървява интелектуално.

Бих обърнал внимание и на един различен резултат: откакто толкоз години към този момент непознати компании аутсорсват в България, а български специалисти се учат - освен на чисто механически и организационни неща, само че и по какъв начин да се осъществят по-добре на пазара - самите те по-късно основават компании и претовареност.

Аз съм образец за това - откакто дълго време работех за задгранични компании, по-късно сътворих българска компания. С това желая да кажа, че резултатът даже е тъкмо противоположният на обезкървяване на нацията.

Критиците даже стигат още по-далеч: оферират да се вкара специфичен налог за програмисти и непознатите компании, работещи в бранша.

Божидар Божанов : Това е въпрос на данъчна политика. Аз по принцип съм срещу усложняването на данъчния развой. В момента данъкът е 10 %, и в случай че се дават примерно 6 хиляди лв. заплата, се начисляват налози върху тези 6 хиляди лв., а не по-малко. Това значи, че в бранша въпреки всичко се заплащат по-високи налози. Дали да има напредничав налог или не, дали да има таван на осигуровките - това е обособен въпрос, към който може да се дискутира, а не дали да таксуваме с налози една или друга съответна специалност, тъй като в това няма никакъв смисъл.

Накрая: образец ли е IT секторът с неговите триумфи и за други сектори в стопанската система? Правят ли бизнесът и страната задоволително?

Божидар Божанов : Може би страната би трябвало да се запита в кои други браншове, с изключение на IT, би се появило такова търсене през идващите 10-15 години, и да насочи напъните си - като обучение и образование - точно към тези области. Може би е редно страната да стартира да образова повече такива специалисти, а не да събира повече налози от съществуващите. Нека направи нещо, с цел да има повече такива експерти, от които да събира налози.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР