Защо депутатите влизат в парламента без да показват зелен сертификат

...
Защо депутатите влизат в парламента без да показват зелен сертификат
Коментари Харесай

Кой да спазва закони, след като депутатите не го правят |

Защо депутатите влизат в Народното събрание без да демонстрират зелен документ или тест, а хората, които посещават мол, кино или ресторант, са длъжни да имат? Това може да се окаже първият огромен неуспех на неродената коалиция, написа Георги А. Ангелов

Първият председателски съвет на новоизбраното Народно заседание реши, че депутатите могат да влизат без зелен документ в постройката на Народното събрание. Так се оказа, че зеленият документ, който се дава на имунизирани против Ковид, на преболедували или на жители с негативен тест, е нужен за влизане в мол, огромен магазин или кино, във фитнес, в ресторант, в театъра, само че не и в Народното събрание.

Председателят на групата на най-голямата партия “Продължаваме смяната ” Андрей Гюров сподели, че позицията за зеления документ ще бъде изчиствана в допълнение. Той въпреки всичко прикани от името на партията хората да се имунизират и съобщи, че с цел да се уеднаквят разпоредбите в страната, депутатите би трябвало да дават образец.

Поради характерните ограничавания за достъп на външни лица Народното събрание не се води публично място в общоприетия смисъл и по тази причина там не се ползват рестриктивните мерки, признати за публичните здания, разясни ръководителят на Народно събрание Никола Минчев на 4 декември пред бТВ.

Обществена постройка или не

Да, номинално Народното събрание може да не е социална постройка, тъй като в него се влиза единствено с пропуск. Но постройка, в която всеки ден се събират по 240 народни представители, а дружно с публицисти, чиновници и администрация може да събере и над 400 души на едно място, в действителност е доста по-обществена от редица заведения и магазини. А е социална, тъй като там се събират всички, които са определени да взимат решения в името на обществото. Тяхното държание, техният образец не просто се виждат през десетките телевизионни камери, излъчващи съвсем непрекъснато онлайн от пленарната зала и коридорите, а и са образец за елементарния български жител.

Същият този жител обаче в този момент вижда депутати, които се държат по този начин, като че ли имат повече права от всички останали българи и могат да се събират със стотици, без да демонстрират документ или тест. Да не приказваме, че депутатите и останалите в Народното събрание, които носят маски, са малко на брой, което доста добре се вижда. Децата в учебно заведение са длъжни да носят маски в коридорите, макар че се тестват всяка седмица, само че не и депутатите.

Решението води до популизъм и гибел

И две години след началото на пандемията явно е нужно да се повтаря за потребността от имунизиране, тестване, съблюдаване на отдалеченост и носене на маски. Това са инструментите, с които разполагаме, против ковид. Но вместо стремежът за опазване на човешкия живот в страната с най-голяма смъртност в ЕС(България) да сплотява всички партии в Народното събрание, той ги разделя. Това пък води до още по-голям антиковид популизъм, а той - до още смъртност.

Десислава Атанасова от името на към този момент опозиционната ГЕРБ предложи здравният министър да включи Народното събрание в листата с публичните здания, в които се изисква зелен документ, или да го анулира за всички. Това наля вода в мелницата на Костадин Костадинов, водач на “Възраждане ”, който съобщи, че не е редно депутатите да се употребяват с по-различен статут от останалите жители във връзка с ограниченията, въведени от здравния министър Стойчо Кацаров.

Българите демонстрираха какво желаят

Ако решението за надзор на документи в Народното събрание е дефинитивно, то може да се счита за първи неуспех на неродената коалиция, от която се чака да промени модела на ръководство в България. Защото българите се нуждаят от правдивост и го демонстрираха с митингите, които доведоха до смяната. И тъй като умрелите от Ковид до момента са най-малко 30 000, а съгласно някои оценки, даже двойно повече. Това единствено задълбочава демографската злополука, за която толкоз обичат да приказват всички политици. А някои от тях, като да вземем за пример от “Продължаваме смяната ”, обичат да повтарят и друго: “Правилата би трябвало да са за всички ".

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР