Защитниците на предполагаемото селище Скаптопара засега удрят на камък, сн.

...
Защитниците на предполагаемото селище Скаптопара засега удрят на камък, сн.
Коментари Харесай

Няма да има местен референдум за съдбата на древното селище по Струма


Защитниците на хипотетичното населено място Скаптопара към този момент удрят на камък, сн. БГНЕС

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предлагането на предприемчив комитет за провеждането на локален референдум в Благоевград, който да реши ориста на откритото по бъдещото трасе на автомагистрала " Струма " антично населено място. Това бе решено на изключителна сесия на общинарите в петък. Те отхвърлиха и концепцията за привикване на гражданско общо заседание, на което да се чуе публичното мнение.

Така ориста на археологичните разкопки, датирани от ІІІ век и за които се допуска, че са на античното населено място Скаптопара – предходник на днешния Благоевград, ще бъде решена от държавното управление. То към този момент разгласи, че е образувана работна група с присъединяване на археолози, които щели да имат последната дума за това дали руините да се консервират и експонират, а трасето на автомагистралата да бъде преместено, или най-значимите находки да се реалокират в музея в Благоевград или навън в околните до разкопките села Зелен дол и Покровник.

Градските съветници се оповестиха за потреблението на находките като средство за привличане на туристи, само че се разделиха по въпроса дали това да става с експонирането им на място, или посредством преместването им.

В последна сметка надвиха страховете, че консервацията на руините и изместването на трасето на аутобана ще забави градежа и слага под риск обезпечените за него евросредства.

" Категоричен съм, че би трябвало да се вземе най-балансираното, най-разумното, най-отговорното решение, с което да се запазят находките и да продължи построяването на автомагистрала " Струма”. Никой не приказва за борба сред двете неща, и двата обекта са значими за нас ", съобщи кметът на Благоевград Атанас Камбитов, представен от Дарик радио.

" От една седмица слушам всевъзможни " експертни” отзиви, извънредно време е всеки да си прави работата. Има назначена комисия, ще изчакаме специалистите да си кажат мнението”, прикани още Камбитов.

Според него, решаването на този проблем не е от компетенциите на локалната власт.

" Явно общинските съветници съставляват ползи на друга община, на друга страна, на други жители. Изумен съм, че не стопират операциите, че ще се спрат еврофондовете и че ще спре строителството на автомагистралата ", разяснява на собствен ред Лазар Андреев, ръководител на Инициативния комитет за опазване на находките.

Той разгласи, че ще търси метод да се срещне с премиера Бойко Борисов, с цел да изложи още веднъж позицията на Инициативния комитет.

" Хората от един камък вършат история, ние желаеме от история да създадем разхвърляни камъни по полето ", добави Андреев.

Вносителят на плана за локален референдум - съветникът Илко Стоянов, уточни, че е тъжно, че общинският съвет е отказал да гласоподава най-малко една от двете форми на директна народна власт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР