4 извода от победата на защитниците на правата на аборт в Охайо

...
Защитниците на правата на абортите във вторник спечелиха критична победа
Коментари Харесай

Защитниците на правата на абортите във вторник спечелиха критична победа в Охайо, отхвърляйки мярка, която би затруднила натиска им да запишат правата на абортите в конституцията на щата.

CNN прогнозира, че гласоподавателите в щата са отхвърлили предложение, известно като Въпрос 1. Поставено в бюлетината по време на обикновено сънливия август от контролирания от републиканците законодателен орган на Охайо, по настояване на държавния секретар и кандидата за Сената на Републиканската партия Франк Лароуз, предложението ще има повиши прага за приемане на конституционните поправки от обикновено мнозинство до 60% гласуване. Широко се възприемаше като прокси битка за предложената конституционна поправка, гарантираща правата на аборт, която ще бъде включена в бюлетините в Охайо през ноември.

Това усилие се обърна зрелищно във вторник, демонстрирайки, че – дори в червените щати – републиканците са в противоречие с електората по въпроса за правата на аборт.

Тяхната победа по въпрос 1 със сигурност ще активизира поддръжниците на предложената конституционна поправка, тъй като щатът започва това, което вероятно ще бъде скъп и остър тримесечен спринт до гласуването през ноември.

Ето четири извода от изборите в Охайо:

Абортът остава основна движеща сила

Изборите през август в Охайо обикновено щяха да бъдат сънлива афера с ниска избирателна активност. Всъщност ръководеното от републиканците правителство на щата току-що беше приело закон, който на практика сложи край на извънредните избори през август там. След това се върнаха и насрочиха състезанието във вторник.

Гласуването по пощата и предсрочното гласуване за тези избори вече надхвърли първичното гласуване през 2022 г. преди изборният ден дори да започне. А силната избирателна активност в целия щат във вторник изпрати общата избирателна активност далеч отвъд типичните августовски избори, към територията на губернаторските избори с много повече гласове за преброяване.

Резултатите подчертават новата политическа реалност, която е демонстрирана многократно както в сините, така и в червените щати: след отмяната на Върховния съд на Роу срещу Уейд миналата година, правата на абортите са основна движеща сила. Усилията на Републиканската партия да предостави отдавна обещаните забрани на абортите на консервативната база предизвикват онзи вид електорална реакция, която партията успя да избегне, докато Роу срещу Уейд беше в сила.

Миналото лято тъмночервеният Канзас даде началото на вълна от победи за защитниците на правата на абортите и неуспехи за движението против абортите, което току-що беше празнувало момента, който търсеше в продължение на почти пет десетилетия. Оттогава гласоподавателите в Кентъки и Монтана също отхвърлиха мерките срещу абортите при гласуване в целия щат (въпреки че абортите остават забранени в Кентъки). И избирателите в Мичиган, Калифорния и Върмонт одобриха конституционни поправки, защитаващи правата на аборт.

Може би най-политически разкриващите битки идват в суинг щатите. Губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър направи подкрепата си за тази мярка централно място в кандидатурата си за преизбиране в решаващия променлив щат през миналогодишните междинни избори. И тази пролет в Уисконсин прогресивният кандидат спечели надпревара за Върховния съд на щата, след като съсредоточи кампанията си върху правата на абортите – и сега е водещото гласуване в съд, който вероятно ще реши бъдещето на забраната на абортите в щата от 1849 г.

Какво е заложено в Охайо през ноември

Гласуването през ноември на предложената конституционна поправка ще реши бъдещето на правата на аборт в Охайо – щата, от който 10-годишна жертва на изнасилване пътува до Индиана за аборт миналата година, дни след като Върховният съд отмени Роу срещу Уейд.

Ако бъде одобрена, поправката ще надмине закона на Охайо от 2019 г., който забранява абортите след шест седмици бременност без изключения за изнасилване или кръвосмешение. В момента е обект на съдебна битка.

Както Охайо, така и нацията?

Някога Охайо беше най-важният президентски щат на картата. На последните избори тя се измести надясно – с бившия президент Доналд Тръмп два пъти управлява щата Бъкай, а републиканците контролират държавното правителство.

Резултатът от вторник показа, че въпреки отклонението на щата вдясно, опозицията на републиканците срещу правата на абортите продължава да пречи на партията – и законодателни натиск като Издание 1 може да измести фокуса на изборите в ключови щати върху политически проблематична основа за Републиканската партия.

Анкета на CNN, проведена от SSRS, публикувана във вторник, показа, че недоволството на американците от решението на Върховния съд, отменящо Роу срещу Уейд, остава толкова силно, колкото беше преди година, като рекордно висок дял от обществеността казва, че е вероятно да приеме позицията на кандидата относно аборта се взема предвид при гласуване.

64% мнозинство от възрастните в САЩ заявяват, че не одобряват миналогодишното решение на Върховния съд, че жените нямат конституционно право на аборт, като половината са категорично неодобрителни – оценка, която е почти напълно непроменена от анкетата на CNN през юли миналата година непосредствено след решение.

Новото проучване показва, че значението на въпроса като лакмусов тест за избори не е намаляло. През май 2022 г., веднага след изтеклия проект на решението на Добс, 26% от американците казаха, че биха гласували само за кандидат, който споделя техните възгледи за абортите. Според последното проучване този брой е 29%. Други 55% казват, че биха разгледали позицията на кандидата относно аборта като един от многото важни фактори, за общо 84%, които казват, че е вероятно да обърнат внимание на позицията на кандидата относно аборта, когато гласуват. Само 16% казват, че не виждат аборта като основен проблем, което е рекордно ниско ниво в социологически проучвания на CNN от 1996 г.

Какво означава това за надпреварата за Сената на Охайо през 2024 г.?

Отвъд референдума през ноември – който ще доминира в политическите заглавия в Охайо и в цялата страна през следващите месеци – ключов въпрос е дали битката за правата на абортите ще се пренесе в надпреварата за Сената на Охайо през 2024 г.

Действащият президент, сенаторът демократ Шеррод Браун, е една от основните мишени на републиканците, тъй като те се стремят да си върнат мнозинството в Сената.

ЛаРоуз, който беше най-яркият защитник на номер 1, е сред претендентите на Републиканската партия, които се стремят да поемат Браун – нещо, което демократите със сигурност биха превърнали във фокус на атаките си срещу държавния секретар, ако той спечели номинацията на Републиканската партия.

Гласуването през ноември обаче може да реши завинаги въпроса за правата на абортите в Охайо, повдигайки въпроси за това колко ефективни биха били тези атаки на демократите година по-късно.

Ариел Едуардс-Леви от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР