Защитава ли законът условията ни на труд? Към кого да

...
Защитава ли законът условията ни на труд? Към кого да
Коментари Харесай

Твоите права - какво да правим, ако работодателят ни забави заплатата?

Защитава ли законът изискванията ни на труд? Към кого да се обърнем, когато изпаднем в обстановка с неточен шеф? Вижте отговорите на специалиста в трудовото право Венцислава Мирчева.

Добре е хората да знаят, че забавянето или частичното заплащане е знак за усложнение на работодателя и би трябвало към този момент да решат какво да вършат, предизвести Мирчева.
Венцислава Мирчева, специалист по трудово право: При прекъсване на заплащане служителят първо би трябвало да се обърне към способен орган - Главна ревизия по труда. Колкото по-бързо се обърне, толкоз по-добре, без да чака да минат месеци. Докато чакат хората, положението на работодателя не се усъвършенства и се натрупват повече неплатени заплати.
В Кодекса на труда съществува опция, съгласно която можем единствено да се " самосъкратим ". През последните една-две години се вижда наклонност на използване на тази опция, оказа още Мирчева.
Венцислава Мирчева, специалист по трудово право: Това е член 327, алинея 1.2, която дава опция служителят да подаде заявление до работодателя за преустановяване на трудовия контракт поради забавяно заплащане на заплата. Прекратяването на контракта е без предупреждение и се смята от момента на приемане на заявката от работодателя. В тези случаи работодателят дължи обезщетение. Когато договорът не е срочен компенсацията е в размер на една заплата, когато е срочен е според от периода.Вижте повече за акцията "Твоите права "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР