Защита на правата на потребителите в контекста на цифровата икономика

...
Защита на правата на потребителите в контекста на цифровата икономика
Коментари Харесай

Министър Богданов и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс обсъдиха политики за защита на потребителите

Защита на правата на потребителите в подтекста на цифровата стопанска система и зеления преход, както и ограниченията в битката с инфлацията, които е подхванало държавното управление, разискаха по време на среща в Министерството на стопанската система и промишлеността министър Богдан Богданов и еврокомисарят Дидие Рейндерс, с сектор " Правосъдие и отбрана на потребителите ". Министър Богданов увери еврокомисаря, че приоритет е основаването на предвидима и постоянна среда за потребителите и бизнеса у нас. В срещата присъединяване взеха и заместник-министрите на стопанската система и промишлеността Ивайло Шотев и Николай Павлов.

Министър Богданов и Дидие Рейндерс разговаряха още за възстановяване на информираността на потребителите. Акцент по време на срещата бе подложен и върху подготовката на страната ни за въвеждане на еврото. „ Трябва да имаме деен механизъм, с цел да няма спекулации с цените при превалутиране ", акцентира Богданов.

Двамата разискаха и основни законодателни начинания на Европейската комисия в региона на отбраната на правата на консуматори. Отчетен бе напредъкът в работата на България за тяхното транспониране на национално равнище. Новото законодателство има за цел да даде повече права на потребителите в подтекста на екологичния и дигитален преход и да даде повече правна сигурност и непоклатимост на предприятията.
„ За нас е приоритет българските консуматори да имат достъп до главните хранителни артикули от дребната потребителска кошница на допустимо най-ниски цени на конкурентен принцип ", сподели министър Богданов. Той уточни самодейността „ Достъпно за вас " като позитивен образец за обезпечаване на конкуренция на пазара и за възстановяване на информираността на българските консуматори. Министърът срещна еврокомисаря Дидие Рейндерс с резултатите от акцията в посока реализиране на трайно ниски цени на продуктите от първа нужда.

Богданов разгласи, че се работи в посока справяне с провокациите, свързани с особеното равнище на цифровизация в другите райони на България. Дигитализацията бе избрана и като основна причина за гарантиране на конкурентоспособността на българския бизнес и за обезпечаването на неговия достъп до задгранични пазари.

Министърът на стопанската система и еврокомисар Рейндерс откриха „ Потребителски разговор " под мотото „ Защита на потребителите в зеления преход и в цифровата епоха - благоприятни условия и провокации ". Събитието се провежда от Европейската комисия в съдействие с Министерството на стопанската система и промишлеността. „ Потребителските разговори " в държавите-членки на Европейски Съюз са начинания, които дават опция да се дискутира по какъв начин тясното съдействие и партньорства на европейско и национално равнище, може да докара до по-бързи и по-трайни резултати. Целта на тези събития е да се изслушат националните правоприлагащи органи, както и други заинтригувани страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР