Зашеметена от нападението на Русия срещу Украйна, Европа се опитва ...

Зашеметена от нападението на Русия срещу Украйна, Европа се опитва

Светът се нуждае от диверсификация на храните, не само на енергията

Зашеметена от нападението на Русия против Украйна, Европа се пробва да диверсифицира енергийните си доставки - от тръбопроводен съветски газ до полутечен природен газ, повече възобновима енергия и ядрена енергия. По същия метод и съвсем по същата причина продължаващата война би трябвало да подтикне страните да трансформират и диверсифицират питателните си доставки – с цел да ги създадат по-сигурни и в това време да подобрят храненето в международен мащаб, написа проф. Джесика Фанзо в собствен коментар за Bloomberg.

Русия и Украйна дружно доставят 30% от пшеницата в света. Ето за какво войната докара до внезапно повишаване на цените на пшеницата, дружно с цените на доста други хранителни артикули. От февруари до март показателят на цените на храните на Асоциацията по храните и земеделието на Организация на обединените нации скочи с 12,6% до най-висока стойност за всички времена. Това заплашва хората по света с невиждана продоволствена неустановеност.Тоwa също по този начин акцентира нуждата от реформиране на световната хранителна система, която в този момент оставя прекалено много хора подвластни от шепа всеобщо създадени зърнени храни, в това число пшеница, ориз и царевица.

За да се оправят с непосредствения дефицит, фермерите в Съединени американски щати, Индия, Канада и на други места ще би трябвало да засаждат повече пшеница. И хората по целия свят ще би трябвало да заменят пшеницата с ориз и други налични зърнени култури. В дълготраен проект обаче тази рецесия дава опция за смяна на образа на селското стопанство и понижаване на зависимостта на света от пшеница и други огромни съществени култури.

Извършването на тази смяна ще бъде политически предизвикателство. Много страни са открили дотации за селското стопанство, които поддържат съществени първични материали, в това число царевица, ориз, пшеница, масла, захар и соя, и подсигуряват, че те се отглеждат в голям мащаб, като се употребяват единни индустриални практики в земеделието. В страните, които отглеждат две трети от международните култури, държавните управления дават 540 милиарда $ годишно в селскостопанска поддръжка. Само Съединени американски щати харчат 16 милиарда $ годишно за аграрни дотации, 80% от които отиват за най-големите 10% от фермите.Тази парадигма има доста дефекти. В последна сметка постоянно ще има опасности да разчитате прекалено много на една зърненан просвета или единствено на няколко. Това затруднява оправянето с спиранията в доставките, породени от спорове, продължителни рецесии и нестабилни страни — както излиза наяве от спора в Украйна. И с изключение на геополитическите проблеми, съществува и вековната, само че в този момент възходяща опасност от неприятно време.

Горещи талази, суши, наводнения и захлаждания могат да опустошат посевите от пшеница, царевица, соя и ориз. Поради изменението на климата екстремното време към този момент понижи реколтата задоволително, с цел да издигне цените на храните до най-високите им равнища от 40 години. Изменението на климата също по този начин усилва риска сходни екстремни метеорологични феномени да се появят на разнообразни места през един и същи сезон. Това събитие на „ голям брой неуспехи в кошницата “ може да компрометира достъпа на милиарди хора до храна.

Субсидиите за огромните култури също подценяват нуждата от поощряване на здравословното хранене. Вземете пшеницата, да вземем за пример. Нерафинираната пшеница е главен източник на нишесте и енергия, както и на протеини, витамини (особено витамини от група В), диетични фибри и фитохимикали. Но търсенето на пшеница нараства в международен мащаб заради неповторимите й глутенови свойства, които я вършат съвършен съставен елемент за самун, юфка, спагети, бисквити и доста други печени храни и закуски. Тези мощно модифицирани храни, които в този момент съставляват забележителен дял от международната диета, са изчерпани от здравословни хранителни субстанции и способстват за неприятно здраве.

През последните 50 години селскостопанските дотации, подкрепени от спомагателни старания за научни проучвания и развиване в подвластни от селското стопанство страни, направиха ориза, царевицата и пшеницата най-доминиращите култури в света, които в този момент съставляват две трети от световния банкет на храна и енергия. Алтернативните съществени артикули като сорго, просо, ръж, маниока, сладки картофи и ямс не са изчезнали – най-малко не още – само че стават все по-малко значими.

За да насърчат по-разнообразно и стабилно доставяне с храни, страните би трябвало да стартират да пренасочват дотациите за селското стопанство към плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения и други хранителни храни. Едно скорошно изследване допуска, че в случай че половината от всички дотации за селско стопанство в света бъдат пренасочени за подкрепяне на развъждането на храни, които са от изгода за човешкото здраве, както и за околната среда, това би могло да усили развъждането на плодове и зеленчуци с до 20% и да понижи парниковите газове излъчвания от селското стопанство с 2%.Преместването на селскостопанските дотации не е елементарно. Много фермери зависят от тях, с цел да поддържат прехраната си и мнозина биха сметнали за необикновено рисковано да създадат огромни промени в това, което отглеждат. Но с повишаването на изменението на климата и неустойчивостта на геополитиката смяната става все по-необходима. И в случай че хората желаят да избегнат хронични здравословни проблеми като диабет и сърдечни болести, те се нуждаят от помощ от хранителната верига, с цел да одобряват по-питателни диети. Глобалните разстройства, породени от войната в Украйна, би трябвало да накарат държавните управления да преразгледат напъните си да повлияят върху развъждането на култури, които фермерите отглеждат, и да се придвижат към поощряване на по-разнообразно предложение на храни.

Джесика Фанзо е професор по световна хранителна и селскостопанска политика и нравственос в Училището за напреднали интернационалните проучвания Nitze, Института по биоетика "Берман " и катедрата по интернационално здраве на Училището по публично здраве "Блумбърг " в университета "Джон Хопкинс "

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg