Засегнатият от сушата Панамски канал ще запази ограниченията за преминаване

...
Засегнатият от сушата Панамски канал ще запази ограниченията за преминаване
Коментари Харесай

Панамският канал ограничава достъпа за година заради сушата

Засегнатият от сушата Панамски канал ще резервира рестриктивните мерки за прекосяване на кораби в продължение на една година - мярка, която към този момент докара до запушване на морския трафик, защото плавателните съдове се редят на опашка, с цел да влязат във водния път, свързващ два океана - Атлантическия и Тихия.

Това разяснява Агенция Франс Прес.

Каналът е изправен пред дефицит на дъждовна вода, нужна за прекачване на корабите през шлюзовете, които действат като водни асансьори - инженерно знамение, което придвижва шест % от международната морска търговия нагоре и над провлака сред Атлантическия и Тихия океан.

Подуправителят на канала Иля Еспино съобщи пред Агенция Франс Прес, че в случай че през идващите три месеца не паднат значителни дъждове, " ни чака интервал от една година " с стеснен достъп.

Този интервал ще даде на клиентите " една година, с цел да възнамеряват " по какъв начин да се приспособяват, сподели тя късно в четвъртък.

Всеки транспортен съд, който минава през канала, се нуждае от 200 млн. литра прясна вода, с цел да премине през шлюзовете, които се обезпечават от две изкуствени езера, захранвани от преваляванията в околния водосборен басейн. Езерата доставят с питейна вода и половината от страната с население от към 4,2 млн. души.

Панама обаче е изправена пред жестока суша, която се утежнява от стоплянето Ел Ниньо, което принуждава админите на канала да лимитират достъпа до водния път за кораби с оптимално прегазване (дълбочина на водата) от 13,11 метра (43 фута).През 2022 година през канала са прекосявали приблизително по 40 кораба дневно, като в този момент броят им е намалял до 32 , с цел да се пести вода.

Мерките доведоха до скупчване на кораби, чакащи да влязат в 50-милния (80-километров) воден път, който се употребява основно от клиенти от Съединени американски щати, Китай и Япония.

В четвъртък чакаха към 130 кораба, до момента в който нормално на опашката се редят към 90.

Времето за очакване, което нормално е сред три и пет дни, от време на време доближава до 19 дни, макар че сега е към 11 дни.

По-рано този месец операторите на канали обявиха, че рестриктивните мерки евентуално ще доведат до спад на приходите с 200 млн. $ през 2024 г . спрямо тази година.

За да преминат през канала, плавателните съдове могат авансово да резервират слот или да се опитат да го закупят посредством търг. За тези, които не съумеят да си обезпечат слот, се чака дълго.

" Лесно се оправяме с опашка от 90 чакащи кораба ", само че " 130 или 140 кораба ни основават проблеми и забавяния ", споделя Еспино.
 Прогнозата на WWF: Суша, загуба на годишна продукция, рисков климат поради индивида
Прогнозата на WWF: Суша, загуба на годишна продукция, рисков климат поради индивида

Хората би трябвало да бъдат осведомени вярно

Тази седмица президентът на Панама Лаурентино Кортисо беше заставен да отхвърли изказванието на колумбийския си сътрудник Густаво Петро, че каналът е затворен .

Каналът е открит през 1914 година след колосален строителен план през гъсти джунгли и планини, при който хиляди служащи умират от тропически заболявания, мощни горещини и дъждове.

Оттогава насам повече от един милион плавателни съда са минали през канала, спестявайки си дългото пътешестване към края на Южна Америка.

" Големият минус на Панамския канал като морски маршрут е, че ние работим със сладка вода, до момента в който другите употребяват морска ", съобщи админът на канала Рикаурте Васкес пред Агенция Франс Прес по-рано този месец.

" Трябва да намерим други решения, с цел да останем подобаващ маршрут за интернационалната търговия . Ако не се приспособяваме, ще загинем. "

Заради рестриктивните мерки в газенето някои търговски контейнеровози са принудени да разтоварват товара си и да изпращат по-лекия транспортен съд през канала, до момента в който стоките минават през Панама по железница, преди да бъдат претрупани.

" В момента виждам, че обстановката е управляема, само че би трябвало да покажем на промишлеността, че подхващаме решителни стъпки за справяне с казуса с водата ", съобщи в петък пред Агенция Франс Прес някогашният админ на канала Хорхе Кихано.

" За мен това е основно, тъй като в противоположен случай ще се откажем от този бизнес. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР