Засегнати са всички градини в регионаРязкото застудяване порази реколтата в

...
Засегнати са всички градини в регионаРязкото застудяване порази реколтата в
Коментари Харесай

Измръзнаха дръвчетата в Долината на прасковите

Засегнати са всички градини в района


Рязкото захлаждане порази реколтата в Долината на прасковите още преди да са цъфнали дръвчетата, обявиха пред “Труд ” стопани от сливенските села Злати челник и Гавраилово. Плодните пъпки са унищожени поголовно от студа.

“След огромния сняг на 27 и 28 февруари последваха два дни, през които термометрите паднаха до минус 16-17 градуса. В резултат на това се сбъднаха най-лошите ни прогнози. Нищо няма да цъфне, значи и нищо няма да берем. Всички градини са наранени, само че в нашия регион провалите са на 100 % ”, сподели кметът на Злати челник Стоян Тенев.

Двете села отглеждат към 2000 декара праскови. Най-тежки са вредите върху насажденията наоколо до поречието на Тунджа.

“Моето семейство обработва 200 декара. 100 дка от тях са тотално наранени! Пораженията върху останалите възлизат на 80-90 на 100 ”, сподели земеделският производител Иван Павлов. Плодните градини са главният занаят в района, за него и сътрудниците му, както и за техните служащи, те са единственият източник на приходи. Загубите занапред ще се пресмятат, само че сигурно са за хиляди левове. Евентуално на някакви компенсации могат да се надяват стопаните, по чиито дръвчета вредите са на 100 %.

Със сигурност има провали при прасковите и в другите сливенски села, добави кметът на Гавраилово Димитър Андреев. Щети са нанесени и на кайсиите и бадемите.

Защитават 90% от земеделските земи


Борим градушките със самолети от 2019 година


Министерският съвет одобри промени в постановлението, което дефинира зоните във въздушното пространство на България с лимитирано въздухоплаване. Това става поради идното разширение на обсега на отбраната от градушки.

Според тактиката за развиване на градозащитата в страната ни се планува отбраната да доближи 90% от земеделските земи. В момента едвам 25 на 100 от земеделските земи са предпазени от градушки, по данни на Изпълнителната организация Борба с градушките. Така на процедура доста полета с плодове и зеленчуци, измежду които е и Кюстендил, са без отбрана от градушки.

Новите ограничения


Разширяването ще бъде осъществено посредством потребление с изключение на на два способа – отбрана с противоградови ракети и самолети. Предвижда се самолетите да се включат в битката с бедствието през 2019 година Към момента противоградовата отбрана се прави единствено с ракети.

За първия стадий от разширението се планува въвеждане в деяние на нови 62 ракетни площадки и смяна на местоположението на една. Всяка площадка съставлява рискова зона във въздушното пространство на България. Извършени са нужните дейности по даване на права на ръководство на новите ракетни площадки и са избрани точните им географски координати.

Измененията ще бъдат отразени в Сборника “Аеронавигационна информация и обява ”, постоянно осъвременяван в сходство с условията на Международната организация за гражданска авиация. Това е належащо изискване за обезпечаване на сигурността на полетите по време на дейния летен сезон.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР