Засега няма предвидени средства за разширяването на единствената пътна връзка

...
Засега няма предвидени средства за разширяването на единствената пътна връзка
Коментари Харесай

Засега няма предвидени средства за разширяването на пътната връзка на Стара Загора с АМ Тракия

Засега няма планувани средства за разширението на единствената пътна връзка на Стара Загора с Автомагистрала " Тракия ". Това отговори служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова по време на днешния парламентарен надзор на въпрос по отношение на стадий на реализация на плана за удвояване на съществуващо трасе на път I-5 (в сектора от км 236,3 до км 241,6), за реализиране на габарит Г-20, който е единствената връзка сред Стара Загора и пътния възел на автомагистрала " Тракия " при км 208,2.

Комитова посочи, че става въпрос за път от 5 км, именуван още околовръстен път Стара Загора-Средец-Димитровград. Тя посочи, че този път би трябвало да се разшири. Проект за това е разработван още през 2008 година Имало е механически план, който към днешна дата към този момент не е настоящ, защото не отговоря както на настоящата нормативната уредба, на покачвания трафик, по този начин и на развиването на терените, ситуирани от двете страни на този път.

С оглед на осъществяването на огромни инфраструктурни планове с национално значение - автомагистралите " Хемус ", " Струма " и " Европа ", рационализация на някои други пътища като Видин- Ботевград, работата по тези обекти се прави в лимитирана финансова рамка. Това не разрешава на Агенцията " Пътна инфраструктура " /АПИ/ да включи пътната връзка на Стара Загора с Автомагистрала " Тракия " в капиталовата си стратегия за интервала 2018-2021 година Към днешна дата той не е записан в капиталова стратегия.

Служебният районен министър се ангажира АПИ да потърси опция за някаква социална поръчка за разработване на нов механически план - за удвояване на габарита на този път, с цел да се усъвършенства връзката на Стара Загора с Автомагистрала " Тракия ". Но тази социална поръчка ще би трябвало да разчита на бюджет-2022 година, тъй като към този момент АПИ е надвишила в пъти оторизации бюджет за такива действия за 2021 година

По това трасе сега се извършват дребни настоящи поправки, които не вземат решение генерално въпроса, добави Комитова. Тя е уверена, че този път би трябвало да бъде реновиран, реконструиран и уголемен. По думите й, град като Стара Загора би трябвало да има минимум две връзки с Автомагистрала " Тракия ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР