Засега няма достатъчно данни за влиянието на ваксините при разновидностите

...
Засега няма достатъчно данни за влиянието на ваксините при разновидностите
Коментари Харесай

Липсват достатъчно данни за влиянието на ваксините срещу опасните щамове

Засега няма задоволително данни за въздействието на имунизациите при разновидностите на ковид. Това обявиха през днешния ден специалисти пред комисията на Европейския парламент по околната среда, публичното здраве и сигурността на храните, предава Българска телеграфна агенция от Брюксел.

В Европейски Съюз се следят три рискови вирусни варианта - английски, южноафрикански и бразилски, регистрира Бруно Чанчо от Европейския център за попречване и преодоляване на болесттите. Той означи, че английският вариант, който е близо два пъти по-заразен от първичния вирус, е публикуван на всички места в Европейски Съюз.

По неговите думи южноафриканският вариант се следи в 18 европейски страни и демонстрира с 50 на 100 по-висока възможност от болест. Той добави, че за тези два варианта не е известно дали предизвикват по-тежко заболяване. Чанчо добави, че бразилският вариант е открит в девет страни от Европейски Съюз и за него има данни, че е по-заразен и постоянно провокира наново заболяване при ваксинираните.

Марко Кавалери от Европейската организация по медикаментите уточни, че съгласно първични и неизчерпателни данни имунизацията на AstraZeneca не работи при южноафриканския вариант. По неговите думи препаратът на Pfizer евентуално работи против този вариант, а имунизациите на Janssen и Novavax демонстрират доста положителни резултати против тази вариация на вируса.

Катрин О'Брайън от Световната здравна организация разясни, че някои от прилаганите към този момент ваксини не дават задоволителен отговор на някои от вариантите. По нейните думи данните към този момент са извънредно незадоволителни. О'Брайън означи, че по данни от Южна Африка имунизацията на AstraZeneca е помогнала едвам в 22 на 100 от случаите, имунизацията на Janssen - при 57 на 100 от ваксинираните, а за препаратите на Pfizer и Moderna към този момент няма изясненост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР