Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение

...
Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение
Коментари Харесай

Николов: Най-важно през следващите месеци е да се планира предстоящият отоплителен сезон

„ Засега не се следи пазарна динамичност, която да изисква нарастване на цената на тока , изключително за бита ”. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на „ Събуди се ” по.

Цените за него се дефинират от КЕВР . Към момента не би било вярно и разумно да се вменява каквото и да е решение към тях като самостоятелен регулатор ”, добави още той.

„ Всяка една сметка се образува от цена и количество на употребявана стока. Причината да се опитаме да запазим цените на природния газ постоянни до края на март беше, че действително до тогава сметките са по-големи. В взаимозависимост от температурите през април, ще имаме и съответните сметки в края на месеца. Реално нарастване ще се види към началото на месец май ”, уточни Николов.

По думите му се работи интензивно с всички топлофикационни сдружения, с цел да може в първия подобаващ миг, когато температурите разрешават, топлоподаването да бъде лимитирано.

„ Цената на природния газ през април 2021 година е била доста по-ниска по отношение на април 2022 година Разликата може да надвиши 40% ", означи той.

Запитан за входираното искане на „ Газпром ” България да заплаща газа в рубли и това дали знаем по какъв начин тъкмо ще се случи това, министърът на енергетиката коментира: „ Да, има разказан механизъм. Дали това ще се случва или не предстои на няколко решения – първо на Европейска комисия , като следва съответният механизъм да се разиска и на Министерски съвет. Трябва да се види и какъв ще е резултатът за България, в случай че се одобри или отхвърли даден механизъм ”.

„ В Европа има корпоративни структури, които търгуват природен газ, както и прилежащи на нас страни, които също имат сходно искане. България може да бъде сложена в тежка неконкурента среда, в случай че други юридически или корпоративни лица, или страни, които имат пряк контракт с „ Газпром ” решат да изпълнят този механизъм и надлежно продължат да получават природен газ на по-добра цена. Всички тези променливи би трябвало да се имат поради ”, разяснява Николов.
Според него това, което е най-важно през идващите месеци, е да се възнамерява идният отоплителен сезон.

„ Обсъждаме всички вероятни разновидности с енергийните министри към България и ще излезем с общо решение за това дали и по какъв начин да се случва сходен механизъм. Тяхното мнение е като нашето – да се запазят количествата, които са нужни за обществото и идващият сезон да не се слага под риск. Трябва да се планува и това до какъв брой структурата на цените ще е допустима или по какъв начин това би следвало да се компенсира, в случай че има смяна ”, уточни още енергийният министър.

На въпрос дали има опция да откажем да плащаме в рубли и да не получаваме газ, тъй като не ни е преференциално по заложените условия, той отговори: „ Има опция. Това обаче, което би трябвало да се каже в прав текст, е че всички различни решения ще са с по-висока цена ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР