Засега имаме заявени три инвестиционни намерения за проекта АЕЦ Белене“

...
Засега имаме заявени три инвестиционни намерения за проекта АЕЦ Белене“
Коментари Харесай

Трима кандидати проявяват интерес към АЕЦ Белене

Засега имаме декларирани три капиталови планове за плана АЕЦ „ Белене “ - на китайската компания CNNC, на „ Фраматом “ и на съветската „ Росатом “. Това е задоволителна причина да възложим на министъра на енергетиката да организира договаряния в тази връзка. Това съобщи заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов пред БНР.
На днешното съвещание на комисията ще бъде разискван признатият от Народното събрание отчет за АЕЦ „ Белене “. Николов изясни, че с това решение няма да се започва планът „ Белене “, а ще бъде даден мандат на енергийния министър да договаря с евентуални вложители. Условията са дадени в отчета и те са да няма държавни гаранции и обвързване за изкупуване на ток от „ Белене “ от българска компания или от НЕК, сподели Николов. Той посочи, че съветската страна е мечтан вложител в плана, защото технологията е на „ Росатом “.
По мотив на вчерашната среща сред премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин и разискването на плана „ Турски поток “ Николов сподели: „ Булгартрансгаз “ извършва програмата си по рехабилитация. Ние не вършим единствено реверсивна връзка с Турция, само че и усилваме потенциала със напълно нова инфраструктура, която се построява сега и при започване на другата година ще може да бъде употребена. Тази тръба, с изключение на за съветска газ, може да бъде употребена и за азербайджанска газ. Ако потенциалът, който отива към Турция бъде понижен или спрян, заради обстоятелството, че едната тръба ще зарежда Истанбул, то в този случай тази тръба може да бъде употребена - единствено че с посока към България “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР