Засега е само хипотеза: Албания, която хем е в Европа,

...
Засега е само хипотеза: Албания, която хем е в Европа,
Коментари Харесай

Албания спасява Меркел - хипотеза, която устройва и Германия, и ЕС

Засега е единствено догадка: Албания, която хем е в Европа, хем е отвън Европейски Съюз, може да се трансформира в главен приемен център за бежанци. Звучи като съвършеното решение - и за Ангела Меркел, и за Европейски Съюз, написа Аделхайд Файлке за " Дойче веле ".

Засега това е единствено една догадка: Албания би могла да стане централна междинна приемна страна за бежанци. Първи концепцията за основаване на центрове за търсещи леговище в Европа, само че отвън Европейски Съюз, лансираха Доналд Туск и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Австрийският държавен представител Петер Лаунски-Тифентал удостовери пред Дъждовни води, че в това време се водят диалози за основаването на сходен център и с Албания. Съветникът на албанския министър председател Ендри Фуга пък сподели за Дъждовни води, че към този момент нито е постъпвало сходно питане, нито се водят диалози по тематиката.

Опозицията в Албания обаче е на друго мнение: тя даже упреква държавното управление, че желае да си купи еврочленството, като се съгласи да стане приемен център за бежанци.

Ето по какъв начин би проработило това: През Албания към момента минават бежанци по така наречен балкански маршрут. Те идват основно през Адриатическо море. Италия, Малта и Гърция обаче от дълго време към този момент не желаят да примат повече мигранти, а Европейски Съюз и Германия желаят да връщат назад тези от тях, на които им е било отказано леговище. Какво общо обаче има това с Албания?

Предимствата на Албания

През дребната балканска страна минава маршрутът на бежанците, също така тя е ситуирана на Средиземно море. Пристанището на Дуръс разполага с задоволително потенциали да поеме доста хора. Там могат да бъдат настанени и да получат първична регистрация бежанците, които бягат с лодки през Средиземно море, ескортирани от кораби на Фронтекс. Направо от Дуръс могат да бъдат връщани всички, които нямат право на леговище, а останалите да бъдат разпределяни в страните от Европейски Съюз.

И най-важното: Албания не е членка на Европейски Съюз, което в тази ситуация изключително устройва страните от общността. Ще рече, че в страната не се ползват европейските регламенти, да вземем за пример за Шенген и към Дъблинското съглашение. Но в това време Албания е членка на НАТО и това я прави част от западния съюз за сигурност. В момента в Албания се построява център на НАТО за битка с тероризма. Към това се прибавя и фактът, че в северната част на страната има високи планини, които образуват спомагателна естествена гранична бариера.

Подготвена ли е Албания?

Страната има богат опит с бежанци. През 1998/99 година Албания одобри към един милион косовари. Освен това в резултат на бежанската рецесия през 2015 година в страната бяха основани и спомагателни потенциали за банкет на бежанци, които до момента съвсем не са употребявани.

Говорителят за Югоизточна Европа на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците Невен Цървенкович удостовери за Дъждовни води, че от 2017 година насам Албания е удвоила своите потенциали. Освен това албанският вътрешен министър Фатмир Джафай предприе поредност от двустранни диалози в няколко европейски столици, включително в Берлин, на които тематиката за миграцията е измежду главните точки.

Какво би спечелил Европейски Съюз?

За разлика от Либия, Албания е сигурна страна на европейска земя, само че пред вратите на Европейски Съюз. Страната се стреми към пълноправно участие и е склонна да съблюдава европейските стандарти във връзка с човешките права, да вземем за пример. Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците удостоверява, че Албания се отнася добре към намиращите се в страната бежанци. С всичко това Либия, посочена за опция, има проблеми. В момента Либия е страна без действително ръководство и държавна конструкция.

Какво би означавало това за Ангела Меркел?

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер съобщи при последната си среща с австрийския канцлер, че поддържа концепцията за основаването на миграционни центрове отвън Европейски Съюз. Преди идната тази неделя изключителна среща на върха, държавният представител Щефан Зайберт не пожела да разяснява тематиката.

Евентуална " албанска договорка " би туширала вътрешнополитическото напрежение в Германия, тъй като Албания предлага " хуманно " решение, което в това време взема решение и казуса на министър Зеехофер със сигурността - следен метод под надзора на Европейски Съюз, само че въпреки всичко отвън общността. Хорст Зеехофер ще бъде удовлетворен и би могъл преди изборите в Бавария да показа " договорката " като собствен триумф. А държавната рецесия на процедура ще бъде преодоляна.

И вълкът утолен, и агнето цяло

" Албанското решение " може да бъде от изгода и за Албания. Социалистическото държавно управление в Тирана е под мощен напън от страна на консервативните кръгове, и най към този момент от немските християндемократи. Препоръката за започване на договаряния с Албания, която би трябвало да бъде утвърдена на идната среща на върха на Европейски Съюз, е под въпрос поради проблемите на Албания с върховенството на закона. Чрез бежанската договорка обаче Албания би могла да си завоюва благоразположението на Европейски Съюз, който би трябвало да е признателен на Албания, че му е помогнала да си реши казуса с мигрантите.

Такова решение би било напълно в смисъла на остарялата балканска сентенция: " И вълкът утолен, и агнето цяло ". И в действителност всички най-после биха били удовлетворени - и Европейски Съюз, и Албания, само че също и Ангела Меркел и Хорст Зеехофер.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4809)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР