Заседанието. Снимка: Искра.бг Сериозни спорове между адвокатите в заседателната зала по

...
Заседанието. Снимка: Искра.бг
Сериозни спорове между адвокатите в заседателната зала по
Коментари Харесай

Административният съд отложи изслушването на вещите лица по делото за местните избори в Бургас

Заседанието. Снимка: Искра.бг

Сериозни разногласия сред юристите в заседателната зала по време на делото за локалните избори в Бургас. Част от тях желаеха отсрочване и упрекнаха движимостите лица, че не са си свършили добре работата. Адвокатите на „ Средна европейска класа “ /СЕК/ бяха безапелационни, че са импортирани 101 противоречиви бюлетини в съда и никога не би трябвало да има отсрочване на делото.

То е формирано по тъжба на Константин Бачийски от СЕК и е невиждано. Адвокатите опазиха тезата, че всички останали обсъждания на протоколите са ирелевантни за съществото на разногласието . Освен това при положение, че има неясноти, те могат да бъдат позволени в хода на чуването на движимостите лица и в случай че е належащо, да им бъдат предоставени спомагателни задания

В последна сметка Административният съд реши да отсрочи чуването на движимостите лица и насрочи идващото съвещание за 11 декември от 10:30 часа. 

Още преди началото на съвещанието юрист Стоянов, който съставлява съветниците от ГЕРБ, разгласи, че не са имали време да се срещнат с експертизата , тъй като тя им е била предоставена през вчерашния ден.  

„ Вчера късно следобяд получихме материалите, което направи невероятно запознаването. Но действително размерът е огромен – над 500 страници. Съдът ще реши. В това число и жалбоподателите и те могат да имат искания във връзка с заключението “ , уточни той пред публицисти. 

Заседанието. Снимка: Искра.бг

Стоянов акцентира, че има тъжба в съда и той би трябвало да реши до каква степен тя е основателна на база на заключението и на база отбраната на страните по делото. 

На въпрос на публицисти дали има моменти в експертизата, които биха оспорили , Стоянов отговори:

„ Има моменти, които бихме оспорили. Те са чисто правни и са свързани с мотивиране на заключението. Голяма част от действителните бюлетини са оповестени за недействителни и това е по преценка на специалистите. От отделените като противоречиви такива над 95% са в действителност годни. “ 

Така стана ясно, че юристи на общински съветници ще желаят през днешния ден отсрочване на делото . В същото време кореспондент на Искра.бг съобщи, че този път на съвещанието, за разлика от първото, има единствено трима – четирима общински съветници. 

„ С безспорна сигурност би трябвало да има пресмятане на мандатите. Има противоречиви бюлетини, които самите движимости лица не могат да дефинират дали са действителни, или са недействителни и за коя политическа мощ е подаден гласът. Трябва да бъде конкретизирано за кого ще бъдат и по метода, който е очакван в Изборния кодекс, би трябвало да бъде изчислено отначало разпределението на мандатите, тъй че да е ясно какво е съотношението на силите и дали има смяна в мандатите “ , уточни различен юрист на общински съветници преди началото на съвещанието. И добави:

„ Експертизата демонстрира в действителност много разминавания тук-там. Има смяна в някои от секционните протоколи от това, което са отчели от комисиите от това, което са преброили специалистите. Но никога не можем да кажем на този стадий дали това се отразява на крайния резултат. Това, че има разминавания, е навсякъде. Правилото е, че има сходни разминавания, само че те не се отразяват на крайния резултат. “

В същото време в Бургас може да се стигне до действително преразпределение на мандатите, тъй като единствено 34 гласа не доближиха на СЕК за още едно място в Общинския съвет. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР