Заседанието на втората и последна инстанция на Върховния административен съд

...
Заседанието на втората и последна инстанция на Върховния административен съд
Коментари Харесай

Съдът разглежда на 15 ноември правителственото решение за Пирин


Заседанието на втората и последна инстанция на Върховния административен съд по делото на обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ против държавното решение против Пирин от декември 2017 година е планувано за 15 ноември. Както е известно решението на кабинета провокира ежеседмични шестмесечни митинги в София и други общо 50 града в България и чужбина. Това напомнят от екокоалицията.

Природозащитниците завоюваха делото на първа инстанция през юли 2018 година Граждани провеждат през обществените мрежи безмълвно наличие на следващия ден в постройката на съда на бул. Александър Стамболийски 18 в София.

Върховният административен съд анулира на първа инстанция решението на държавното управление от декември 2017 година за промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин, които отвориха за застрояване до 48% от парка. Решението на съда на първа инстанция е в унисон с европейските наставления. То демонстрира, че жителите са били прави да излизат месеци наред на многохилядни митинги в отбрана на Национален парк Пирин в България и по света.

Какво се споделяше в решението на съда на първа инстанция?

- Строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура опонира на режима на територията по член 21 на Закона за предпазените територии. Т.е. няма по какъв начин да строят ски курорти в националните паркове.

- Строителството на водохващания без изтъкване, че са единствено за питейни потребности, опонира на режима на територията, избран от член 21 от Закона за предпазените територии.

- Преди измененията в проекта за ръководство на Национален парк Пирин да бъдат признати от Министерски съвет през декември 2017 година, те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие, каквито обаче не са били направени. Това се постанова, тъй като те засягат предпазени зони и би трябвало да се приложи европейската Директива за екологична оценка.

Правителството апелира на втора инстанция това решение на съда, което единствено по себе си е скандално, напомнят природозащитниците.

Това е второто дело тази година, което обединението „ За да остане природа в България “ печели в отбрана на Национален парк Пирин, напомнят още екозащитниците. През април 2018 година съдът анулира решение на министъра на околната среда и водите от март 2017 година актуализацията на проекта за ръководство на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на влияние върху предпазените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка. Промените във въпросната актуализация плануват 12,5 пъти повече застрояване по отношение на първичния проект за ръководство и сечи върху 60% от територията на националния парк. Делото се гледа на втора инстанция през септември 2018 година след обжалване от страна на екоминистерството и се чака всеки миг да излезе окончателното решение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР