Заседанието на комисията по конституционни въпроси продължава и сега. Дискусията

...
Заседанието на комисията по конституционни въпроси продължава и сега. Дискусията
Коментари Харесай

Атанас Славов: До месец ще сме готови с промените в Конституцията

Заседанието на комисията по конституционни въпроси продължава и в този момент. Дискусията е доста интензивна, по съответни текстове, с доста ясни оферти. Надявам се, че до месец-месец и половина ще забележим един подготвен вид на конституционна промяна. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов в ефира на Българска национална телевизия.

Всеки текст за смяна на Конституцията има опция за пояснение пред Конституционния съд. Аз съм уверен, че по този начин препоръчаните текстове са в пълномощията на нормално Народно заседание и могат да бъдат импортирани. Ще има опция за промени и по време на приемането на текстовете в зала. Част от рецензиите ще бъдат взети поради, сподели той.

Славов добави, че това са задачите на конституционната промяна - самостоятелен съд, самостоятелен от политическо въздействие прокуратура, както и доклад на прокуратурата.

" Не би трябвало да имаме възобновяване на настоящия състав на Пленума на Висш съдебен съвет, който в последните години израстна само в пълномощия и не сподели самостоятелност. Целите са ефикасен и самостоятелен съд. Прокуратурата да не се занимава с несвойствени действия и да дава инструкции на държавни органи да правят административни инспекции, а да се концентрира върху наказателното правораздаване. Близо 2000 прокурори и следователи да правят главната си работа - обвинителна функционалност в правосъдния развой. Това значи да работят дейно ", сподели министърът на правораздаването.

„ Предложили сме във Висш съдебен съвет да има 8 съдии. Редуцираме значително политическата квота във Висш съдебен съвет. Когато редуцираме това политбюро на политическата квота, ще можем да разчитаме на самостоятелност на правосъдния развой. Няма да има опция за непосредствено политическо въздействие “, уверен е Славов.

Според него би трябвало да се носи ясна отговорност. „ Ако някой е нарушавал разпоредбите, да си носи отговорност, а не да стои години наред. Нека Висш съдебен съвет да си носи отговорността за решенията, а не да трансферира отговорността, както беше с господин Сарафов. Аз оспорих избора на господин Сарафов пред Върховен административен съд, който се произнесе, че министърът на правораздаването не може да се бърка в избора. Г-н Сарафов сподели, че може да работи рационално и институционално. За мен е значимо институциите да правят своята работа умело и отговорно и да няма кавги “, изясни министърът на правораздаването.

„ За да се случи тази конституционна промяна би трябвало болшинство от най-малко 160 гласа. Конституционното болшинство търси другите допирни точки и досега ги намира. Не бих отстъпил от квотното систематизиране на Висш съдебен съвет. Това е потвърден европейски стандарт за самостоятелност на правораздаването. Ако отстъпим – обезсмисляме целия развой “, акцентира Атанас Славов.

Той напомни, че в основата на актуалното партньорско ръководство са заложени измененията в Конституцията. „ Ако нямаме единодушие, в огромна степен това ще има въздействие върху стабилността на държавното управление. Надявам се, обаче, че сме си извлекли поуките от 2015 година и това няма да се случи “, сподели още министърът на правораздаването.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР