Засаждане на корнишони през Август за късна реколта. Когато настъпи

...
Засаждане на корнишони през Август за късна реколта. Когато настъпи
Коментари Харесай

Засаждане на корнишони през Август за късна реколта

Засаждане на корнишони през Август за късна годишна продукция. Когато настъпи ранна пролет, желанието да се засадят семена в градината става съвсем неустоимо даже за най-обикновения градинар. До разгара на лятото, в средата на вегетационния интервал, това предпочитание значително е избледняло. 

Въпреки това, лятото е доста продуктивно време за вашата зеленчукова градина. А вие може да получите доста повече зеленчуци от вашата градина с насаждения през август. 

Практичността на късното засаждане

Ранната пролет е обичайното време за засаждане на множеството растения. Тогава растенията имат задоволително време да пораснат и да узреят. Това обаче не постоянно е идеалното време, защото напролет почвата е студена и времето е нестабилно. Една късна слана или неочакван дъжд може да унищожи всичките ви деликатно отгледани растения или да отмие цели лехи със семена.

Второ засаждане в края на лятото има доста смисъл. Почвата е топла и изискванията благоприятстват бързия напредък, тъй че вашият разсад се нуждае единствено от малко сянка, поливане и усърдно плевене, до момента в който се вкорени добре. 

В подмяна ще бъдете възнаградени със доста нарастване на добива от вашата градина. И ще можете да се насладите на пресни зеленчуци, до момента в който почвата замръзне.

Съвет : Можете да удължите сезона на напредък, като осигурите спомагателна отбрана на растенията. Нямате потребност от оранжерия (въпреки че в случай че имате такава, това е страхотно). Просто покривайте зеленчуците за през нощта с подобаващ материал срещу слана (дори елементарен чаршаф прави работа). На сутринта премахвайте покривалото. Така ще помогнете за запазването на реколтата за доста по-дълго време.

Засаждане на корнишони през Август за късна годишна продукция

В края на юли и началото на август може да засадите корнишони. Късните корнишони най-често се отглеждат на площи, които са освободени от ранните пролетни култури – зелен боб , грах, ранни картофи , ранно зеле, марули и други.

По това време на годината, корнишоните (както и краставиците) влизат в плододаване, според от сорта, след към 35 до 55 дни. Това е премного, с цел да може да се насладите на късна годишна продукция още през Септември. Освен за ястие под формата на салати, може да пандизите буркани за зимата.

Вижте повече по какъв начин да консервирате корнишони по разнообразни предписания!

Но за късна годишна продукция от корнишони ще би трябвало деликатно да изберете хибрид.  Подходящи сортове корнишони за лятно и есенно развъждане са :

  • Мадрилене F1
  • Монисия F1
  • Пасамонте F1

Времето за засаждане на семена за късна годишна продукция от корнишони също е обвързвано с определения хибрид. Ако е приблизително късен хибрид, тогава той ще даде плод почти 55 дни след покълването. Също по този начин би трябвало да отделите време за появяването на разсад. Но през лятото това не е проблем. 

И една специфичност в развъждането на късни корнишони.  Семената би трябвало да бъдат закалени преди сеитба.  Това ще улесни растенията да преживеят по-ниските температури през есенните месеци.

Прави се по този начин. Първо, семената би трябвало да се слагат в половин чаша вода и да се смесят. Тези, които потънат на дъното след 2 часа, могат да бъдат взети за сеитба. Останалите са празни. Не ги сейте. След това прехвърлете семената върху леко мокри салфетки, увийте в найлон и ги поставете в хладилника при температура от + 4 °С за 12 часа. След това може да сеете.

Площта се приготвя незабавно след прибирането на главната просвета. Внася се смесен тор – азот – 20%, фосфор – 20%, калий – 20%. За един декар са нужни 20-25 кг. Ако предшествениците са били ранни пролетни култури, мястото се почиства от растителните останки и се обработва на дълбочина 15-20 см.

Ако е доста изсъхнало, преди обработката почвата се навлажнява най-добре посредством дъждуване. След това се обработва, култивира на дълбочина 8-10см и се профилира за сеитба на висока равна леха. Ако поливката не е допустима след обработката мястото се фрезова и профилира. Полива се гравитачно по оформените бразди.

Засаждане на корнишони през Август за късна годишна продукция – подобаващи грижи

Грижите за есенните корнишони са съвсем същите, както грижите за пролетните и летните корнишони. Сега просто би трябвало да поливате по-често и при потребност да засенчите лехите за несъмнено време.

Добре е да се акцентира също по този начин и на подобаващото торене (подхранване). Имате доста способи да извършите това с минерални торове, домашно подготвен течен тор , птича тор, компост и така нататък

Наторяването (подхранването) на корнишоните се прави 2-3 пъти. Добри резултати се получават от подхранването с 2 съставки. Първият и главен съставен елемент на наторяването е по този начин нареченият бокаши тор . Можете да си извършите сами или да закупите в профилиран магазин.

Хрупкави кисели краставички без варене по остаряла рецепта

Бокаши е натурален тор, създаден от пшенични трици, оризови люспи, царевични люспи, птича тор и т.н. Бокаши торовете образуват доста потребни бактерии за земята и растенията. Те покачват плодородието на почвата и я почистват от нездравословни микроорганизми. Предпазват растенията, вследствие на което върховете на краставиците не пожълтяват до доста огромен мраз. Същото важи и за завръзите.

Втората съставна част , която е целесъобразно да смесите с бокаши торовете са черупки от яйца , смлени в кафемелачка. Те са доста потребни за краставиците, на първо място заради високото наличие на калций. Само да напомним – краставиците са една от най-взискателните култури за калций. 

Вторият плюс на черупките е положителното структуриране на почвата, тъй че кислородът да влезе в корените на растенията. Ако извършите такива подхранвания на корнишоните, те ще се развият доста по-добре. Просто вземете известно количество смлени черупки, смесете ги с бокаши тора и поръсете върху цялата леха. Тази процедура се прави 2 пъти с период от 3 седмици.

И не забравяйте да поливате по-често. Поливките се вършат на всеки 2-3 дни, с хладка (не със студена) вода. Растенията могат да се прикрепват на телена структура. Така по-добре ще се опазят от заболявания и неприятели, улеснява се ръчната жътва и се удължава беритбения интервал. И доста скоро ще започнете да берете плодовете на хрупкавите корнишони. Желаем Ви богата годишна продукция!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР