Зарядните станции за електромобили на ЕВН станаха платени. От първи

...
Зарядните станции за електромобили на ЕВН станаха платени. От първи
Коментари Харесай

Зарядните станции на ЕВН станаха платени

Зарядните станции за електрически автомобили на ЕВН станаха платени. От първи февруари цената на услугата е 0,99 лева./kWh с Данък добавена стойност.

При престой повече от 15 минути след края на зареждането се начислява спомагателна такса от 0,05 лева./минута с Данък добавена стойност.

" Такава цена от 0,99 лв/kWh е „ убийствено висока “, изключително за зарядна станция, на която би трябвало да зареждаш цели пет часа ", разяснява пловдивският държавник и някогашен народен представител Манол Пейков. Той кара кола на ток, само че зарежда на лична зарядна станция. Според поста му във фейсбук „ в бизнеса със зарядни станции има мълчешком предписание: платени са станциите на прав ток (50 кВтч и нагоре), а тези на изменчив ток (22 кВтч и надолу) са безвъзмездни “.

И трите станции на ЕВН в Пловдив са точно с мощ до 22 kW, написа " Марица ". Манол Пейков прави съпоставяне на цените при конкуренцията - зарядни станции на прав ток (Елдрайв, Финес), на които се зарежда за час или по-малко време, все още са на цена от 69-70 ст./кВтч, показва той.

„ При цена от 99 ст./кВтч и при зимни условия, всеки изминат километър с електрическия ми автомобил коства два и половина пъти повече, в сравнение с остарелият ми (тригодишен) дизелов автомобил от същата марка

(чиято цена в магазина е съвсем два пъти по-ниска). С други думи: кой, по дяволите, би се навил да си купи два пъти по-скъп автомобил, да виси по пет часа на колонката (вместо да налее нафта за няколко минути) – и най-после горивото да му коства 40 стотинки на километър – вместо 15 стотинки с дизеловото гориво? “, риторично пита пловдивският издател.



Бившият народен представител Манол Пейков към този момент не е толкоз благополучен от избора на " електричка "

Зарядните станции на ЕВН в Пловдив са три – пред централата на компанията на „ Христо Г.Данов “, до Голямата Базилика и пред Топлоелектрическа централа Север. Открити са през 2020 година и до края на януари т.г. бяха безвъзмездни. Още първоначално от ЕВН оповестиха, че използването им ще бъде гратис единствено за избран интервал, а след това ще се таксува. И този миг пристигна.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР