Зърнопроизводителите в цялата страна са в протестна готовност заради тежката

...
Зърнопроизводителите в цялата страна са в протестна готовност заради тежката
Коментари Харесай

Зърнопроизводители от цялата страна са в протестна готовност: Секторът е в колапс, става по-зле

Зърнопроизводителите в цялата страна са в протестна подготвеност поради тежката обстановка , в която се намира секторът и неналичието на навременни ограничения за оцеляването му.

В декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите се показва, че секторът от няколко години се намира в колапс  поради неподходящи стопански и климатични събития.

" Положението става все по-зле ", споделя и Станимир Станчев, който е зърнопроизводител от Русе. По думите му, се задава едно преструктуриране, при което някои няма да оцелеят. Той е безапелационен, че има потребност от мощна държавна политика в бранша, защото той е част от националната сигурност.

„ Разходите изпреварват към този момент с доста приходите , някои производители използваха запасите, които имаха, а други теглиха заеми, с цел да се оправят със обстановката “, разяснява още Станимир Станчев.

В министерството на земеделието са осведомени с настояванията на зърнопроизводителите, които упорстват за неотложна поддръжка . Те желаят да се включат пшеницата, ечемикът, царевицата, слънчогледът и рапицата в държавната помощ поради войната в Украйна и страната да отстоява твърда позиция за отбрана на българското произвеждане при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна.

Освен това з ърнопроизводителите упорстват на европейско равнище да се облекчат разпоредбите в Стратегическите проекти за развиване на земеделието и селските региони по отношение на екологичните условия, произлизащи от Зелената договорка, както и действително да се изравнят дотациите и подпомагането за всички европейски производители. Не на последно място те желаят и законодателни начинания за възстановяване на опциите за осъществяване на земеделска активност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР