Зърната, като цяло са лош избор за вашето здраве, но

...
Зърната, като цяло са лош избор за вашето здраве, но
Коментари Харесай

Вредите на глутена

Зърната, като цяло са неприятен избор за вашето здраве, само че глутенът съдържащ се в зърна, като пшеница, ечемик и ръж, изисква особено внимание, тъй като тези зърна могат да бъдат изключително нездравословни за вашето здраве. Глутенът е протеин, открит в пшеницата, ечемика, ръжта и овеса. Той е прикрит в пицата, пастата, хляба, тестените произведения и множеството модифицирани храни. Ясно е, че глутенът е неизменима част от нашия хранителен режим.

Глутенът предизвиква инфектиране на червата, при минимум 80 % от популацията, и още при 30 % от популацията се развиват антитела против глутеновите протеини в червата. Освен това, 99 % от популацията има генетичен капацитет да развива антитела против него.

Антителата, които работят в червата може фактически да се считат за добра вест, тъй като когато тялото не реагира против глутен това е надалеч по-зле, глутеновият протеин може да влезе в кръвния поток по-лесно, изключително в случай че червата към този момент са пробити или засегнати и да провокира имунна реакция на друго място в тялото.

Глутеновите протеини могат да бъдат сходни по конструкция с други протеини, открити в тъканите на органи като щитовидната жлеза или панкреаса, антителата против него могат в последна сметка да нападна тези органи и да доведат до автоимунни болести като хипотиреоидизъм и диабет вид 1.

Противовъзпалително деяние на глутена в червата кара чревните кафези да умират прибързано и провокира окисляване в тези кафези. Този резултат разрешава на червата и на чревните кафези да разрешават на бактериални протеини и други токсични съединения, да попаднат в кръвния поток, което може да докара до автоимунни офанзиви върху тялото.

А това също по този начин значи, че храната не се усвоява вярно, а хранителни субстанции не се усвояват изцяло, което може да докара до хранителни дефицити. За антителата против глутена също е потвърдено, че предизвикват сърдечен удар и увреждане на тъканите, с което водят до сърдечно-съдови болести. Според голям брой изследвания глутенът е мощно обвързван с рака. Той евентуално не предизвиква рак, само че минимум което прави е да предизвиква развиването на раковите кафези.

Много постоянно срещано събитие при дребните деца е непоносимостта към глутенът. Той е един от четирите съществени протеини в пшенични артикули и е с доста огромна молекула. Тази молекула доста мъчно се преработва от храносмилателната система на индивида. Следователно глутеновата алергия или непоносимостта е, когато обещано лице не е в положение вярно да храносмила всеки източник на храна, съдържащ глутен.

Добрата вест е, че в случай че избягвате храните съдържащи глутен, то вие можете да се предпазите от някои от изтъкнатите проблеми. Само че, това не е лесна задача. Ако имате подозрения, че глутенът ви предизвиква проблеми, то можете да извършите следното: да се опитате да премахнете храните, съдържащи глутен от менюто си за към 2-4 седмици и да видите по какъв начин ще се чувствате. Ако се чувствате добре, то най-вероятно имате нетърпимост към него и ще би трябвало напълно да се лишите от него.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР