Зареждане без включване на кабели. Може ли това да е

...
Зареждане без включване на кабели. Може ли това да е
Коментари Харесай

Електрифицирани пътища: Алтернатива на зарядните станции?

Зареждане без включване на кабели. Може ли това да е бъдещето на електрическите транспортни средства? Швеция изследва опцията за електрически пътища, които зареждат електрически автомобили в придвижване. В град Лунд се тества демонстрационен план, наименуван EVolutionRoad, споделя BBC.

Колата, употребена за плана, наподобява елементарна, само че в действителност под нея има железна лента, която влиза в контакт с електрифицирана релса и може да се зарежда, до момента в който е в придвижване. Пътят, на който са инсталирани релсите, се състои от къси сегменти, които в действителност включват зареждането под транспортното средство. Захранването следва транспортното средство, тъй че да получава непрекъснат ток от пътя.

Технологията тук не е безжична. Нарича се проводящо зареждане. Електричеството протича към транспортното средство през железна лента, която се плъзга по релсата. Камера следва led светлините, до момента в който антенна система и серия от датчици подсигуряват, че единствено избрани секции имат ток напрегнат. Системата разпознава автомобила и по този начин притежателят може да бъде таксуван за потреблението на сила.

Отдолу има антенен правоприемник. Така че транспортното средство идва, изпраща сигнал. Това ще включи зареждане от 650v, когато транспортното средство е над него. И по-късно, когато отмине, незабавно ще се изключи “, споделя представител на плана.

Elonroad, компанията зад технологията, твърди, че електрическите пътища имат повече смисъл от построяването на голяма мрежа от станции за зареждане. Системата, вградена в пътя, работи с всички типове четириколесни транспортни средства. За да я тестват, колите на Tesla и Nissan са модифицирани, макар че планът няма връзка с тези компании. Технологията е приложена на локален рейс и търговски ван.

Но какъв брой безвредно е съществуването на електрически ток по средата на пътя, както за водачите, по този начин и за обществеността?

Вярваме, че имаме в действителност безвредна система, която не можете да хакнете и тя неотложно ще спре подаването на ток към пътя, в случай че някой се опита да я компрометира. “

Демонстрационният път в Лунд ще бъде тук единствено още една година.

Това е една от релсите, която е била на EvolutionRoad и е тествана в действителна среда. Ние ги взимаме назад и ги отваряме, с цел да забележим по какъв начин са били поялияни от сняг, вода, лед “, споделя Карин Ебингхаус, основен изпълнителен шеф на Elonroad.

Сега нови релси се приготвят за високоскоростни проби в Белгия, а започващата компания гледа оттатък градовете към пътищата, свързващи пристанищата и индустриалните обекти.

Ако имате необятна мрежа от зареждане, релси или електрическа пътна система, не е нужно да съхранявате някъде цялата сила, от която се нуждаете. Това значи, че можем да понижим размерите на батериите. Можем да ускорим електрификацията, само че употребявайки доста по-малки запаси спрямо тези, които биха се употребявали, в случай че всеки разчита на огромни акумулатори. “

Новата технология обаче допуска създаване на нова инфраструктура към пътищата, защото релсите би трябвало да бъдат инсталирани и свързани с ток.

Ще са нужни вложения, само че би трябвало да ги създадем, с цел да има тази смяна. И мисля, че отсега нататък няма да се ограничим нито единствено с кабели, нито с електрически пътища. Ще е тип симбиоза, тъй като ще имаме потребност от доста огромна инфраструктура за зареждане, с цел да имаме 100% изцяло електрическо общество. “

Тук, в Швеция, се извършват проекти за създаване на първия непрекъснат електрифициран път в страната до 2025 година Така че може би в не доста далечното бъдеще ще можем да зареждаме колите си, до момента в който караме.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР