Заразата с новия коронавирус почти не засяга някои хора, докато

...
Заразата с новия коронавирус почти не засяга някои хора, докато
Коментари Харесай

Учени установиха какво предизвиква тежък COVID-19

Заразата с новия ковид съвсем не визира някои хора, до момента в който други развиват животозастрашаващи признаци на инфекцията COVID-19. Досега не беше ясно за какво признаците и остротата на болестта се разграничават толкоз доста измежду заболелите, писа електронното издание.

Германски учени откриха, че тежкото протичане на заболяването е обвързвано освен със мощно активиране на имунитета и на възпалителни реакции, само че и на дисфункция на ендотела - пласт от епителни кафези, които покриват вътрешните стени на кръвоносните съдове. Ако тази преграда сред кръвотока и тъканта се повреди, положението на пациента се утежнява.

" Изследвахме кои имунни кафези се засилват при тежки случаи и по какъв метод кръвоносните съдове и интензивността им въздействат в развиването на заболяването ", изясни проф. Кристине Фалк от Медицинското учебно заведение в Хановер и от Германския център за инфекциозни проучвания.

Много клинични признаци като разрушение на кръвоносните съдове в белите дробове и изострен респираторен дистрес синдром насочват към резултата върху ендотела.

Инфекцията със SARS-CoV-2 наподобява провокира мощно активиране на имунните и еднотелни кафези в белите дробове, което води до освобождението на разнообразни разтворими протеини на кръвната плазма.

Тежките случаи на COVID-19 се свързват с дисфункция на ендотела, при която бариерата сред алвеолите и съдовете в близост е повредена.

Учените са изследвали 25 пациенти с тежка форма на COVID-19 и 17 пациенти, възстановили се в интензивни отделения. Изследователите са потвърдили, че тежестта на протичане на заболяването е обвързвана с разрушаването на бариерата на ендотела и може да се мери посредством протеините на възпалителната реакция и на плазмата.

Установява се, че седем плазмени протеина са свързани с тежката форма на заболяването, характеризираща се със мощен инфекциозен развой и тежко увреждане на ендотела. Възстановяването от тежките случаи на COVID-19 се свързва с регенерацията на ендотелната преграда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР