Заради здравословен проблем на собственото си бебе, родители случайно установяват,

...
Заради здравословен проблем на собственото си бебе, родители случайно установяват,
Коментари Харесай

2 капки вместо 20. Как родители случайно откриха масови пропуски в програма за профилактика на бебета

Заради здравословен проблем на личното си бебе, родители инцидентно откриват, че стратегия за профилактика на новородени не се ползва вярно. Ако един прост пропуск в една стратегия е толкоз всеобщ, по какъв начин да сме сигурни, че всичко друго се прави както би трябвало? Надежда Цекулова споделя.

Всичко стартира от наличието на един бебешки памперс.

Детето на Петър* е родено при започване на февруари. Две-три седмици след изписването му от родилното поделение на огромна болница в столицата, родителите стартират да намират значимо количество кръв в памперса. Спешна поредност от съвещания с лекари води до няколко вероятни аргументи, една от които – въпреки и едва евентуална, съгласно лекарите – е късна хеморагична болест на новороденото.
Животозастрашаващ проблем с кръвосъсирването
Хеморагичната болест на новороденото е положение, обвързвано с кръвоизливи от разнообразни органи, което може да се прояви още първите дни след раждането или в идващите седмици. Когато се демонстрира в първите дни, най-често кръвоизливите са в стомашно-чревния тракт и са с по-нисък риск. При по-късната форма на заболяването обаче тя се демонстрира най-вече посредством мозъчни кръвоизливи, които могат да доведат до необратими последствия за здравето, или даже за живота на бебето.
Болестта е рядка, само че когато се случи, е с висока периодичност на нежелателен излаз, по тази причина от доста години в България се организира профилактика.
Болестта е рядка, само че когато се случи, е с висока периодичност на нежелателен излаз, по тази причина от доста години в България (и доста други страни по света) се организира профилактика - на всяко новородено бебе, още в първите часове след раждането, се дава избрана доза витамин К . Преди изписването от родилното бебето получава втора доза, а до 30-ия му ден проследяващият доктор би трябвало да му даде и третата профилактична доза витамин К. Третата доза е изключително значима за кърмените бебета, защото в изкуствените млека има добавена минимална доза от значимия витамин. Както дефицитът на витамин К, по този начин и предозирането му могат да имат нежелани последствия върху здравето на бебето.

От 2012 година в България има признат протокол, според който дозата витамин К, която бебета би трябвало да получат по описания метод, е по 2 мг. на банкет.

До лятото на 2022 година профилактиката се организира с лекарство, при чиято централизация 2 мг. се равняват на 2 капки. През август 2022 година обаче лекарството изчезва. Както излиза наяве от инспекция на БНР от март 2023 година, повода е, че притежателят на разрешението за приложимост на това лекарство приключва регистрацията му.

Единствената допустима опция остава хранителна добавка с доста по-ниска централизация. Според доцент Ралица Георгиева , шеф на клиниката по Неонатология в профилираната детска болница в София, още при смяната на типа капки измежду експертите категорично е коментирано, че дозата, която би трябвало да получават бебетата от новия препарат, е 20 капки на банкет. Официални рекомендации обаче не са били оповестени.
Какво значи това на процедура
Петър и брачната половинка му научават всичко това около потребността да схванат какво се случва със личното им бебе.

„ Лекарят, който даде третия банкет витамин К на бебето ни, изброи капките на глас. Категорично не бяха 20 “, споделя Петър.

Възникналият проблем ги предизвика да ревизират каква доза е получило детето им в родилното.

„ В епикризата написа единствено „ Проведена профилактика с витамин К “, само че когато се обадихме да ги попитаме какъв брой тъкмо капки са дадени и от кой препарат, тъй като бебето ни е с кръвоизлив, получихме уклончиви отговори “, споделя още бащата.
Много бебета от разнообразни градове в страната или не са получили вярната доза витамин К, или изобщо не им е направена профилактика.
Междувременно на тревожните им въпроси в обществените мрежи дават отговор десетки други родители, и даже някои медици.

От мненията излиза наяве, че доста бебета от разнообразни градове в страната или не са получили вярната доза витамин К, или изобщо не им е направена профилактика. В някои лечебни заведения или педиатрични практики не е достигнала информацията, че има заместващ препарат, по тази причина просто нищо не се ползва. В други пък не е станало ясно, че бебетата към този момент би трябвало да получават не 2, а 20 капки на банкет.

И по този начин осем месеца, до момента в който младо семейство с кървясъл памперс в едната ръка и преносим компютър в другата не открива казуса инцидентно.
Какво прави здравното министерство
От Министерството на здравеопазването обясниха за Свободна Европа, че не е имало какво да подхващат, когато остарялото лекарство изчезва от пазара у нас.

„ Разпространението на лекарствени артикули […] се основава на правилата на свободната стопанска самодейност по волята на притежателя на разрешението за приложимост, като Министерството на здравеопазването няма законови механизми, посредством които да въздейства върху този развой “ означават от ведомството.

Същото е ситуацията с инжекционния разтвор на витамин К, който се ползва при бебета в тежко положение, при недоносени, а в някои страни даже се дава на капки през устата - той не е регистриран у нас от 2019 година Болниците го купуват по реда за неразрешени медикаменти и от началото на 2022 година Изпълнителната организация по медикаментите е одобрила 222 протокола за пазаруването му по този ред.

Това значи, че профилактиката на новородените против животозастрашаващо заболяване сега зависи напълно от „ стопанската самодейност “ на производителя на хранителната добавка.
Не можем да си позволим неглижиране на обикновена профилактика, чиято функционалност е да избавя бебета.Пламена Николова
„ България е страната в Европейския съюз с най-висока детска смъртност. Не можем да си позволим неглижиране на обикновена профилактика, чиято функционалност е да избавя бебета “, счита Пламена Николова , шеф „ Политики “ в Националната мрежа за децата.

В началото на март 2023 година специалистите на организацията се срещат с проблема, и още на 10 март алармират Министерството на здравеопазването.

„ Настояхме да бъде издадена директива към неонатологичните отделения, както и лекарите в извънболничната помощ, които наблюдават новородените, по какъв начин да ползват новия препарат “, изяснява Николова.

От ведомството потвърдиха, че такава директива е изпратена. Писмото с нея е подписано тъкмо месец след сигнала на НМД - на 10 април - от зам.-министъра на опазването на здравето доктор Динко Странски.
Щом никой не е починал, значи няма проблем?
По данни на НЗОК нарушаванията в профилактиката с витамин К не са довели до растеж в броя случаи на бебета с хеморагична болест, те даже са намалели – в шестте месеца след промяната на препарата са регистрирани четири такива случая, а за същите шест месеца в миналата година шест. Петър обаче се съмнява в тези данни.

„ Само за последните два месеца, откогато се занимаваме с това, с нас се свързаха две фамилии, чиито бебета са лекувани от хеморагична болест – едното през февруари, а другото през април “, споделя той.

Доц. Ралица Георгиева също споделя, че единствената точна статистика може да се извлече от отделенията по неонатология с най-високо равнище на подготвеност. В отделението, което тя самата управлява, сходен случай не е постъпвал.

От обобщението дотук може да се направи извода, че има здравни политики (като профилактиката на хеморагична болест при новороденото) за чието използване страната разчита напълно на шанса – министерството не може да обезпечи нужните медикаменти, прилагащите ги медици не могат да реагират задоволително всеобщо и точно на смяна в дозата, а на данните на здравната каса за последствията никой не разчита.

*Името на бащата е променено за опазване на анонимността му.

**Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР