Заради задължения, болницата в Белоградчик е пред затваряне. Лекари и

...
Заради задължения, болницата в Белоградчик е пред затваряне. Лекари и
Коментари Харесай

Болницата в Белоградчик е пред фалит

Заради отговорности, болничното заведение в Белоградчик е пред затваряне. Лекари и медицински сестри са подготвени още на следващия ден да подадат молби за овакантяване, тъй като от година и половина не са получавали заплати. Пациенти и медицински личен състав упорстват страната да помогне, защото здравното заведение е в граничен регион и обслужва общини, отдалечени от регионалния център. Заради проблемите, на следващия ден в болничното заведение е планувана среща с представители на Районната здравна ревизия и на Здравната каса.

Белоградчик

До решаването на ориста на здравното заведение, в болничното заведение стопираха приема на нови пациенти. А личният състав е в подготвеност да напусне.
доктор Пламена Вълчева, педиатър: " От година и шест месеца личният състав на болничното заведение не е получавал работните заплати. Взима си задатък единствено до 300-400 лв. на месец. "
Причината е, че средствата по клинични пътеки не доближават даже за заплати.
Лилия Трифонова, пълномощник: " Просто пациентите са ни доста малко в града и в общината, по тази причина и не можем да достигнеме до лимита, който ни отпуска здравната каса. "
800 хиляди лв. са отговорностите на болничното заведение, която е общинска. 500 хиляди лв. от тях са към снабдители, а останалите за заплати.
Борис Николов, кмет на община Белоградчик: " Сградата е общинска, но опазването на здравето общинско ли е? "
От общината споделят, че са създали всичко по силите си, с цел да спасят болничното заведение. Сградата е санирана, а оборудването е от най-съвременното.
Борис Николов, кмет на община Белоградчик: " Другото към този момент не зависи от нас. Не можем ние да осигурим финансирането на такава болница, на такава активност. "
Ако се стигне до затваряне на болничното заведение, пациентите от четири общини ще останат без здравна помощ, а някои от обитаемоте места са на по 70-80 километра от другата болница в региона, която е във Видин.
Ангел Малкочев, предприемчив комитет за избавяне на болничното заведение: " Някои са с такива болести, не могат да се движат, по-късно прекарали инсулти, инфаркти. Представете си по какъв начин ще провеждат едно такова пътешестване, а доста от тях нямат близки. "
- Не мога да си визия тия хора по какъв начин ще живеят къде ше ходат, тъй като чак във Видин и в Монтана има болница.

- Наши те дами към този момент раждат по колите, до момента в който стигнат у Видин. Нужно е да имаме болница.

В Белоградчик упорстват и за помощ от страната, с цел да запазят болничното заведение си. Казват, че в случай че не съумеят, някои от хората ще спрат да търсят лекарска помощ, тъй като разходът за превоз им е непостижим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР