Заради високите температури през последните дни от Изпълнителната агенция по

...
Заради високите температури през последните дни от Изпълнителната агенция по
Коментари Харесай

Заради високите температури Агенцията по горите с важен апел към българите

Заради високите температури през последните дни от Изпълнителната организация по горите (ИАГ) молят българските жители да бъдат деликатни и виновни и да не позволяват пожари да унищожават горите ни. 

" Едно нехайство, неизгасена цигара, запалване на огън на нерегламентирано място  коства доста старания на лесовъдите и горските чиновници, които са отглеждали години наред една гора. Нека почитаме трудът на тези хора, които не рядко рискуват и живота си, спасявайки гората! “, прикани инж. Стоян Тошев, изпълнителен шеф на ИАГ, по отношение на високите среднодневни температури и нараствания риск от пораждане на горски пожари. Изпълнителна организация по горите насочва зов към всички жители да демонстрират изключителна отговорност и зоркост.

Статистическите данни сочат, че повече от 90% от пожарите в горите са зародили заради немарливост, човешко деяние или безучастие! Напомняме, че по време на пожароопасния сезон, който е разгласен в цялата страна, е неразрешено паленето на открит огън в гората и осъществяването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии, с изключение на на обособените и обозначени за тази цел места.

От Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна организация по горите са подхванати нужните дейности и осъществени мероприятия, за предварителна защита и запазване на горите от пожари. Завишен е контролът върху придвижването на коли, техника и хора в горските територии на страната.

Специализирани групи за гасене на горски пожари, както и колите за първични дейности за тяхното потушаване, са в непрекъсната подготвеност за оказване на подпомагане на чиновниците от Пожарна сигурност и отбрана на популацията.

От началото на 2023 година до сегашния момента у нас са зародили общо 135 пожара, опожарили 5 535 дка горски територии, като в т. ч. на повърхност от 89 дка горите са наранени от върхови пожари. Разрастването на пожарите става доста бързо, а преодоляването и гасенето им - извънредно мъчно! Огнената буря нанася вреди и унищожава горската растителност, дивеча и неговите местообитания. 

Възобновяването им е мъчно и изисква години труд и време.

Отново призоваваме всички жители за отговорност при опазването на природата от пожари, с цел да защитим и пазим живота и здравето на хората, които се грижат за потушаването им, допълват от ИАГ.

Апелираме: при забелязване на пожар неотложно се обадете на тел. 112, защото предприемането на своевременни дейности по потушаването му доста понижава размера на породените вреди – материални и екологични.

Повече вижте във видеото.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР