Изследователи разкриха нов механизъм, при който първите клетки на човешкия

...
Изследователи разкриха нов механизъм, при който първите клетки на човешкия
Коментари Харесай

Учени откриха нов механизъм при формирането на човешкия ембрион

Изследователи разкриха нов механизъм, при който първите кафези на човешкия организъм образуват ембриона, съобщи Агенция Франс Прес. 

Това изобретение хвърля нова светлина върху първите стадии на човешкия живот. 

Няколко дни след етапа на оплождане, когато сперматозоидът и яйцеклетката образуват стволова клетка, тя се разделя на към 10 други.

След това настава моментът, в който тези кафези се събират и струпват, с цел да образуват едно цяло. Това е ембрионът в най-ранния му етап и този първи стадий е от решаващо значение.

Резултатите от проучването слагат под подозрение метода, по който от няколко десетилетия се преглежда образуването на зародиша.

Досега учените смятаха, че главният механизъм е посредством събиране на клетките посред им чрез прилепване на техните стени. Проучването обаче сочи, че този фактор играе единствено второстепенна роля.

Оказва се, че най-важната движеща мощ е способността на клетките да се свиват, като се придърпват една към друга.

„ Представете си кръг от хора, които се държат за ръце и последователно се доближават един към различен “, сподели пред Агенция Франс Прес откривателят Жан-Леон Метр, началник на изследването.

За задачите на изследването учените изследват клетките на няколко ембриона, които са неизползвани по време на ин витро процедура и замразени на разнообразни стадии - сред три и пет дни.

Колкото по-напреднал е стадият на развиване на зародиша, толкоз по-способни да контрахират клетките. Не се следи смяна в степента на способността за прилепване на стените им, която остава една и съща.

Така откривателите стигат до заключението, че точно първият, а не вторият механизъм играе съществена роля в обединяването на клетките и образуването на ембриона.

Това е първото проучване, което изследва механиката на морфогенезата в човешкия ембрион.

Изследването е оповестено в списание " Нейчър ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР