Заради управленската криза в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписването на

...
Заради управленската криза в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписването на
Коментари Харесай

Подписването на рамковия договор виси на косъм заради хаоса в НЗОК

Заради управническата рецесия в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписването на новия Национален рамков контракт с Лекарския съюз остава нестабилно до последния вероятен миг. Причината е, че крайният период за подписването на контракта е в сряда – 28 февруари, а към момента няма решение на Надзорният съвет на институцията за неговото подписване. Договорът планува нарастване на цените на половината клинични пътеки, по които НЗОК заплаща на лечебните заведения осъществената здравна активност и с него се регламентират съществени правила за метода, по който касата ще работи и финансира договорните си сътрудници през годината.

Всички членове на надзорния съвет дружно с шефа, министъра на опазването на здравето и ръководителя на Българския лекарски съюз би трябвало да сложат подписите си под документа, а преди ден болшинството представители на надзора не са подкрепили подписването с разнообразни претекстове, в това число поради неизяснения проблем с задълженията към непознатите каси.

Представители на Надзорния съвет обявиха пред Mediapool, че за сряда следобяд е планувано ново съвещание в Министерството на здравеопазването, след което вероятно в случай че се реализира единодушие, ще бъде подписването.

Конфликтът сред шефа на НЗОК проф. Камен Плочев от една страна и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и държавната квота в Надзорния съвет от друга, в допълнение сгъсти облаците към подписването на контракта в последните дни. Финансовият министър Владислав Горанов също се разгласи против сключването му до изясняването на размера на отговорностите. Преди ден обаче ръководителят на Надзорния съвет Жени Начева увери, че няма спънка за подписването на контракта, а отговорностите към непознатите каси ще се обслужват в границите на наличния бюджет от 73 млн. лв..

Освен това излизането на Плочев в болнични посред абсурда остави НЗОК на процедура без оперативно управление, което да подписва значимите документи, включително и рамковия контракт. До през вчерашния ден здравната каса нямаше подуправител, на който по закон шефът делегира пълномощия в свое неявяване.

Преди ден от здравната каса оповестиха, че има назначен нов шеф – доктор Йорданка Пенкова, която е дълготраен началник на здравната каса в Шумен и точно тя ще управлява краткотрайно НЗОК, до момента в който Плочев е в болничен.

Спорна легитимност и спор на ползи

Според Центъра за отбрана правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ) обаче назначението й е нелегитимно. Самата Пенкова е с много противоречива биография, защото има влезнало в действие наказателно разпореждане за това, че като шеф на касата в Шумен е сключила контракт с частната клиника на татко си и сестра си.
Пенкова е сключила четири контракта за оказване на извънболнична здравна помощ с ”Частна психиатрична клиника 2000 “ ООД, в което 97% от капитала имат нейните татко и сестра.

С влязлото в действие наказателно разпореждане на Пенкова са наложени имуществени наказания на общa стойност 35 351.07 лева, от които санкция от 5000 лева за подписани контракти в частен интерес, санкция от 7000 лева за неподадена декларация за съществуване на частен интерес по съответен мотив, 125.05 лева отнето заплащане за дните, в които са осъществени действията, породили спора на ползи и 23 226.02 лева, представляващи облагата, получена от обвързваното лице вследствие на спора на ползи.

Според ЦЗПЗ решението за назначението на Пенкова е незначително. ”Съгласно член 19, алинея 7, т. 11 от Закона за здравното обезпечаване, шефът на НЗОК подписва, променя и приключва трудовите контракти с подуправителя на НЗОК и шефовете на РЗОК;

Оказа се, че в тази ситуация, Управителят на НЗОК – проф. Плочев, който е в болница, нито е сключил контракт с Йорданка Пенкова за подуправител на касата, нито е прекратил контракта ѝ за шеф на РЗОК Шумен. Тя била ”избрана с решение на Надзорния съвет на НЗОК. Само, че Надзорният съвет на НЗОК няма такива пълномощия.

Решението му за назначението на Пенкова е незначително. Нищожни ще са и всички актове подписани от нея”, обявиха от организацията.

Представителят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в надзора на касата Боян Бойчев обаче съобщи пред Mediapool, че на членовете на надзора е била показана подписана от Камен Плочев заповед за назначението на Пенкова за подуправител с вчерашна дата – 26 февруари. Предполага се, че заповедта му е била занесена за автограф, макар че е в болничен.

Бойчев обаче не се нае да каже действително чие предложение е Пенкова.

Въпросът за спора на ползи е бил издигнат на съвещанието на Надзорния съвет и Пенкова е обяснила, че е попаднала в тази обстановка по ”недоглеждане”, била е посъветвана неверно и не е заявила спора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР