Заради традицията за палене на огньове на християнския празник Сирни

...
Заради традицията за палене на огньове на християнския празник Сирни
Коментари Харесай

МОСВ: Внимавайте при паленето на огньове за Сирни Заговезни

Заради традицията за палене на огньове на християнския празник Сирни Заговезни, който тази година е на 10 март неделя, Министерството на околната среда и водите и Регионалните инспекции в страната припомнят, че нерегламентираното изгаряне на боклуци е нарушаване на Закона за ръководство на отпадъците. Забранено е да се изгарят автомобилни гуми, масла и други елементарно запалими материали, които при горене отделят нездравословни излъчвания в атмосферата, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.
От министерството припомнят на кметовете на общини и кметства да извършат нужния предпазен надзор и подхващат ограничения за попречване изгарянето на гуми и други боклуци при отбелязване на празника. Според наредбите на ЗУО санкциите за нерегламентирано изгаряне на неопасни боклуци са от 2000 до 5000 лева, а за маловажни случаи се постановат санкции на местонарушението в размер от 10 до 50 лева против издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушавания и санкции. За неупражнен надзор от страна на кметовете санкцията е от 1400 до 4000 лв..
Министерство на околната среда и водите припомня също за заплахата от пораждане на пожари в предпазените територии и заетите от естествени екосистеми с висока природозащитна стойност територии. Затова призоваваме да не се пали огън отвън избраните и обозначени за това места, да не се разпалват и хвърлят в огъня леснозапалими изкуствени материи, масла и други запалителни течности. За да се избегне възникването на пожари, не би трябвало да се горят също сухи треви и растителни боклуци отвън избраните места.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР