Заради смъртта на дете лекар получи окончателна двугодишна условна присъда

...
Заради смъртта на дете лекар получи окончателна двугодишна условна присъда
Коментари Харесай

Окончателно: Лекар получи 2 години условно за смъртта на дете

Заради гибелта на дете доктор получи дефинитивна двугодишна условна присъда с изпитателен период от три години. Той ще бъде лишен и от правото да упражнява лекарска специалност за период от две години. Това се случи след решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което отчасти е изменено решението на Софийския апелативен съд (САС) по процеса за гибелта на 4-годишната Гергана Илиева след интервенция от сливици против Михаил Маджунов, когато бе доктор в ИСУЛ.

Случаят е от 2010 година Делото стигна до последната правосъдна инстанция след тъжба на Маджунов. Върховните магистрати са го оправдали отчасти по повдигнатите му обвинявания и по тази причина са понижили и наказването му. Първоначалното наложено наказване от Софийския градски съд (СГС), което бе доказано и от апелативния, бе условна присъда от 2 години и 6 месеца с 4 годишен изпитателен период и отнемане от лекарски права за период от 2 години и 6 месеца.

Маджунов е приет от първите две правосъдни инстанции за отговорен в това, че на 8 и 16 декември 2010 година в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ ", като доктор - не в съучастничество, а настрана с други двама лекари - Юлиян Рангачев и Иглика Станчева, е предизвикал гибелта на Гергана Илиева на 23 декември, заради немарливо осъществяване на служебни отговорности, представляващи източник на нараснала заплаха. На първата дата Маджунов не е изискал установяване на кръвната група на детето преди интервенция за премахване на сливици, а на втората дата при осъществения обзор след получен кръвоизлив не е сложил съответна диагноза, не е назначил вярното лекуване и я изписал от болничното заведение. На Рангачев и Станчева бе наложена 6-месечна условна присъда.

Тримата бяха наказани и да платят обезщетение на бащата на Гергана Илиева в размер на 100 хиляди лева.за породени неимуществени вреди от закононарушението. Другите двама не са обжалвали присъдата пред последната правосъдна инстанция.

Върховен касационен съд не се е съгласил с доводите на обжалвания Маджунов, че в тази ситуация би трябвало да се приложи правилото " non bis in idem ", който не разрешава двойното наказване за едно и също действие, откакто е бил осъден по административно углавен път с уволняване и отнемане от лекарски права.

Но висшите магистрати се съгласяват с жалбата на Маджунов по отношение на едното му повдигнато обвиняване - че не е определил кръвната група на Гергана Илиева на 8-ми. В решението на висшия съд се показва, че несъмнено подсъдимият е следвало да я дефинира, само че съгласно Върховен касационен съд няма директна причинна връзка сред бездействието на Маджунов и гибелта на момичето.

В претекстовете на окончателното решение написа, че медицинският стандарт вкарва като наложителен детайл от всяка процедура по кръвопреливане двукратното установяване на кръвногруповата принадлежност на пациента – първо като част от подготовката за преливане на кръв и кръвни артикули, а по-късно и директно преди самата трансфузия. Според висшите съдии от голяма важност е и фактът, че при своевременна реакция от страна на медицинския личен състав на 23 декември 2010 година положението на детето би разрешило осъществяването на коментираното проучване.

Поради тези съображения Върховен касационен съд приема, че решението на САС следва да бъде изменено в частта за действието на 8 декември 2010 година и подсъдимият да бъде оневинен. Затова той е оневинен и по квалификацията, че е предизвикал гибелта на Гергана Илиева с няколко действия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР