Заради слабата ваксинация броят на заразените с COVID-19 расте, здравната

...
Заради слабата ваксинация броят на заразените с COVID-19 расте, здравната
Коментари Харесай

Лекар: Системата е на предела и няма да издържи повече натоварване

 Заради слабата имунизация броят на инфектираните с COVID-19 пораства, здравната система е на лимита си и най-вероятно ще се наложи стягане на ограниченията. Около това мнение се сплотиха доктор Мими Виткова, някогашен министър на опазването на здравето, доктор Гергана Николова, общопрактикуващ доктор, член на УС на БЛС, както и юрист Валя Гигова.

" Правото на свободен избор никой не го отхвърля. Но от него има последици. Като нация ние направихме свободен избор да не се имунизираме, което докара до растеж на болните, неспособност на лечебните заведения да ги поемат, претъпкани интензивни отделения, тотално пренапрягане в мрежата. Не знам с какви сили отиват на работа от Бърза помощ ", разяснява доктор Николова.

" За да има резултат от ограниченията, те би трябвало да се съблюдават и то малко по-продължителен интервал. Някои неща ще ни се наложи да се случат, тъй като системата ще рухне. Системата е на лимита и няма да издържи повече натоварване ", съобщи доктор Николова.

Според юрист Валя Гигова зеленият документ не лимитира права, а дава повече на тези, които го имат.

Правото на труд не е безусловно. Има решение на Конституционния съд от предходната година, съгласно което са възможни ограничавания в правото на напредване или в правото на труд. Тези ограничавания са наложителни в случаи, когато би трябвало да се отбрани по-висш публичен интерес. По-висш от живота и здравето не е прочут на обществото. Правото на живот е надалеч по-важно от правото на труд ", разяснява юрист Гигова.

" Заповедта на министъра и построена на възбрана и ограничавания. Но тя дава опция в случай че са на разположение избрани условия, избрани действия да бъдат осъществявани ", разяснява адвокатката.  

" Като не се съблюдават правила, ще има по-сериозни ограничавания и няма да има изключения ", счита юрист Гигова.

Д-р Мими Виткова изясни, че с локдауна ще се даде опция на лечебните заведения да се стабилизират.

" Няма друго решение, с изключение на имунизацията все още. Закъснялото въвеждане на документите е политически боязън от резултатите ", счита доктор Виткова.

" Като отлагахме въвеждането на ограниченията, в този момент ще изчакаме и тази седмица, да минат най-малко 14 дни, и няма различен избор с изключение на локдауна ", съобщи Мими Виткова. " В политиците имаше боязън да вкарат тези ограничения ", счита тя.

Според нея ограниченията е трябвало да бъдат въведени още при започване на септември. " Трудно би могло да бъде въведено наложителното имунизиране ", счита доктор Виткова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР