Заради създалото се напрежение по отношение политиката на Facebook от

...
Заради създалото се напрежение по отношение политиката на Facebook от
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев иска НС да изслуша Telus за модерацията на Facebook. Възможно ли е това?

" Заради създалото се напрежение по повод политиката на Фейсбук от Демократична България ще поканим на чуване в Комисията по просвета и медии компанията Telus, която обслужва Фейсбук в България ", написа депутатът Ивайло Мирчев.

" Ще настояваме на чуването Telus да даде повече изясненост за метода, по който се прави модерирането на изявления, мнения и консуматори в България. Ще поканим и консуматори с съответни проблеми. Важно е да има изясненост за това по какъв начин Фейсбук ползва политиките си по ръководство на наличието. Платформата е информационният канал с най-голямо въздействие в България и е добре Народното събрание и обществото да са наясно с правилата и разпоредбите им на работа, защото този канал има мощно въздействие върху всички сфери на публичния живот. ", написа в своя профил във Фейсбук Ивайло Мирчев.

Според правилника за работата на Народното събрание в действителност е допустимо да има чувания " по въпроси, засягащи държавни или публични ползи ". За задачата отрасловата комисия би трябвало да гласоподава решение, по силата на което да предложения длъжностни лица от Telus. В случая това може да станe посредством или посредством комисията по.

Казусът с Telus стана доста известен в последните месеци, откакто голям брой Фейсбук профили на известни хора бяха блокирани без да е ясна повода.

Твърдението, че Telus International блокира профили е " извънредно погрешно ", а модерацията на мненията в Meta е въпрос на правила, за които компанията не може да взима решения по какъв начин да ги ползва, споделя в изявление за " Капитал " в.

От думите ѝ излиза наяве, че 86 чиновници на Telus работят на български език. " От тях 48 са на цялостен работен ден. Тези 48 души работят разнообразни неща за седем разнообразни компании. " По връзки на ангажираните с Meta хора от Telus Кристина Иванова резервира безмълвие, само че " Капитал " цитират численост от 150 индивида.

" Дали ще се промени или усъвършенства някой развой, политика, нещо друго - нищо от това не зависи от компанията, която прави поддръжката. ", споделя още Иванова в изявлението си.

Проблемът с дезинформацията и съмненията за заглушаване на сериозни гласове, изключително по тематиката Русия, беше подложен и от Божидар Божанов по време на неговия мандат отпред на министерство на електронното ръководство.

" Хората от Фейсбук отговаряха със забавяне. Почти нищо не вършеха. Затова отидох и в Брюксел, с цел да проведа среща с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, който дава отговор и за Акта за цифровите услуги (Digital Services Act), и с еврокомисаря Вера Юрова, с цел да им обърна внимание, че в България този проблем е по-сериозен, в сравнение с тях им наподобява ", споделя Божанов в.

Въпреки опитите за обществена връзка от последните месеци, към този момент компанията подизпълнител на Meta не съумява да даде еднопосочен отговор за критериите, по които работи.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР