Заради промяна заложена в проектобюджета на НОИ за догодина всъщност

...
Заради промяна заложена в проектобюджета на НОИ за догодина всъщност
Коментари Харесай

Ограничават обезщетенията за безработица

Заради смяна заложена в проектобюджета на Национален осигурителен институт за следващата година в действителност по-малко хора ще могат да се възползват от компенсациите, когато останат без работа. Според специалисти най-ощетените ще са хората на сезонна претовареност. Какво постанова ограничението на компенсациите в интервал с ниска безработица?


Догодина ще има по-строги условия за разпределяне на компенсациите за безработица. В момента всеки може да се записва в бюрото по труда и да получава обезщетение стига да е работил 9 от последните 15 месеца. Новото предложение - ще би трябвало да сте работили цяла година от последните 18 месеца.

Разчетите демонстрират - близо 6000 души по-малко ще могат да получават компенсации за безработица през 2018-та година. Във Варна, където поради летния сезон всекидневно се търсят доста хора по курортите, казусът е най-осезаем.

Пламен Косев, притежател на хотел: Демотивираме чиновниците, първо че зимният интервал е доста по-тежък от летния, разноските са по-големи. Много огромна част от чиновниците заради това законодателство да отпътуват за чужбина. По този метод ще влошим рецесията с фрагментите.
Хотелиерите във Варна упорстват изискването за приемане на компенсацията за безработица да се облекчи и срокът да се редуцира. Казват, че даже и в този момент им е мъчно да задържат фрагментите си.
Пламен Косев, притежател на хотел: При състояние, че сезонът е 3-4 месеца, то 9 месеца е прекомерно огромен интервала, в който ние можем да си позволим да ги осигуряваме. Това, което ние вършим сега, по-рано наемаме чиновниците и ги задържаме малко повече, опитваме се най-малко 6 месеца да имат непрестанен стаж при нас.
Синдикатите също не утвърдиха смяната.
Пламен Димитров, президент на КНСБ: Според нас ще лиши доста огромна част от сезонните служащи напълно от достъпа до системата, въпреки че си вършат вноски и в един миг, когато те имат потребност и останат без работа, няма да могат да употребяват.
Според общественият министър обаче ощетени съвсем няма да има.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: По-скоро то ще разреши в избрани обстановки да имат право на обезщетение за безработица.
Мярката ще спести на Национален осигурителен институт 63 милиона лв.. И това е една от аргументите тя да се вкара, макар че на пазара сега няма доста безработни.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Разходът за това заплащане в бюджета на ДОО пораства и тази година ще надвиши 400 милиона лв., което е нелогично в наклонност на стесняване на безработицата. Не сме в обстановка в която да няма работа и надлежно да организираме политики по облекчение на достъпа на това обезщетение.
В измененията е заложено да се усили минималното обезщетение за безработица - от 7,20 на 9 лв..

Новата смяна с болничните е другата тематика на разкол сред обществените сътрудници и властта - в бюджета на Държавното публично обезпечаване е планувано болничните да се понижат. В първите три дни, които заплащат работодателите вместо 70 на 100 от брутната ни заплата, да заплащат 50% - с цел да облекчат разноските си. И бизнес, и синдикати обаче са срещу - и оферират Национален осигурителен институт да заплаща болничните. Според тях казусът е в неналичието на надзор.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Над 500 милиона лв. се заплащат от бюджета на ДОО всяка година за краткотрайна нетрудоспособност за всички ни е ясно че има съществени злоупотреби. Предложението, което е направено, има за цел да ограничи тези злоупотреби и да ограничи мотивацията на хора които действително не са заболели само че надлежно търсят този болничен. Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “: Тия неща няма да станат с финансови принадлежности както доста други неща се пробват по този начин да станат като стиснем някого за гушата, той неотложно ще направи някакви промени. Васил Велев, предс. на Асоциация на индустриалния капитал в България: Не поддържаме тази смяна. Нашето предложение е да се възвърне това, което беше преди рецесията, да се вкара режимът какъвто беше, а Национален осигурителен институт да се вземе в ръце и да упражни надзор.
В проектобюджета е заложено да се покачат и детските надбавки. Ето и заложените нараствания според от броя на децата в фамилията. Увеличава се подоходният аршин за разпределяне на надбавките. Така за приход сред 400 и 500 лв. на човек от фамилията ще се изплаща единствено 80 на 100 от надбавките.
    Какво ще последва от ограничението на компенсацията за безработица? Какво ще последва от ограничението на компенсацията за безработица?
Ограничаване на компенсациите за безработица. На това обръщаме внимание в този момент. Заради смяна, заложена в проектобюджета на Национален осигурителен институт за следващата година, в действителност п...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР