Заради последните нападения срещу кораби, които минават през Червено море,

...
Заради последните нападения срещу кораби, които минават през Червено море,
Коментари Харесай

Ще има ли поскъпване на горивата след заплахите от нападения срещу кораби?

Заради последните набези против кораби, които минават през Червено море, плавателните направления в региона към този момент са изменени. Целта е да се избегнат офанзивите с ракети и дронове, както и директните офанзиви на хутите против тях.
Прочетете още
" Алтернативният маршрут е само около Африка изпод,което удължава с хиляди километри пътя и оскъпява транспортните разноски. Огромни наеми дневно, тъй че това ще има отражение в цените на петрола в средносрочен проект, и до момента в който спора в Израел продължава ние ще бъдем очевидци на ограничавания и проблеми с корабоплаването през Червено море. Това значи, че в първата половина на идната година най-вероятно цената на петрола ще бъде висока в интернационален проект ", разяснява икономическият анализатор Никола Янков.

Въпреки военния спор, покачването на цените на горивата няма да е стремително, защото има задоволително снабдители на нефт и от други региони, които през последните години станаха един от най-големите производители на нефт, и най-вероятно те ще усилят производството си.

У нас цените на горивата ще бъдат повлияни и от още един фактор, а точно решението на Народното събрание от през вчерашния ден да бъде наложено ограничаване за експорт на горива от страната,произведени в Нефтохим, от съветски нефт. Това съгласно специалистите може да провокира наводнение на пазара с горива, които Лукойл създава в Бургас. Така се стига до два фактора, които работят един против различен, и в последна сметка може да се стигне и до задържане на цените на горивата у нас.

" Няма никакъв риск за внезапни скокове в цените. Цената на горивата в България няма да порасне толкоз, че да се усети по някакъв трагичен метод. Може би ще се стигне до няколко стотинки на литър - 10-15 стотинки нарастване на цените на бензина и дизела ", счита Никола Янков.

При всички случаи тези промени в цените на горивата няма да са по разнообразни от динамичностите, на които сме били очевидци през 2023 година, написа Българска национална телевизия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР