Заради поскъпващия ток на енергийната борса бизнесът ще получи от

...
Заради поскъпващия ток на енергийната борса бизнесът ще получи от
Коментари Харесай

Кабинетът отпуска компенсации заради скъпия ток за още четири месеца

Заради поскъпващия ток на енергийната борса бизнесът ще получи от страната обезщетения и за декември, и за първото тримесечие на новата година. Това стана ясно на брифинг на енергйния министър Александър Николов.
Фирмите, чиито дълготрайни контракти са на базова цена от най-малко 185 лв. за мегаватчас, ще бъдат обезщетени със 75 % от разликата сред прогнозната и борсовата цена на тока, само че не повече от 30 на 100 от действителната цена.
Предвиждат се обезщетения и за топлофикациите поради поскъпващия природен газ.
Обявените ограничения би трябвало да получат утвърждение и от Европейската комисия, която да реши дали въпросната помощ не опонира на разпоредбите за конкуренцията.
Обмисляме всички вероятни ограничения за балансиране и резистентност на енергийната ни система. Това се отнася и за КЕВР.
От месец декември обезщетенията ще се пресмята на действителна борсова цена от пазар „ ден напред” на база месец юли или 185 лв. на мегават час. Това е базата, от която се потегля, заяви Николов и добави, че обсъжданията интервал за отплата ще бъде годен за 4 месеца, които са с най-висока консумация на енергийни запаси.
Общият запас за обезщетения евентуално ще надвиши 1,5 милиарда лв., заяви още Николов.
Битовите консуматори и бизнесът би трябвало да имат изясненост преди 31 декември каква ще е обстановката след Нова година. В момента тя е тежка, само че мисля, че с общи старания ще се оправим. Трябва да има предвидимост, както при производителите, по този начин и при потребителите. В момента създаваме кракткосрочни и дълготрайни ограничения, сподели още Николов.
Министърът направи ангажимента, че тези оферти за подкрепяне ще подлежат на утвърждение от Министерски съвет преди да станат факт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР