Заради огромния интерес към националния отбор вече бившият селекционер Георги

...
Заради огромния интерес към националния отбор вече бившият селекционер Георги
Коментари Харесай

Докладът на Дерменджиев с плана и стратегията му за националния отбор стана публично достояние

Заради големия интерес към националния тим към този момент някогашният селекционер Георги Дерменджиев показа пред управата на БФС първата част на отчета си, оповестяват сътрудниците от "24 часа ". Въпреки обстойния разбор, съвсем не са посочени виновници за годината, която мина без нито една победа в публична среща на "трикольорите ".

"При назначението ми за селекционер на националния тим на България на 23 октомври 2019 година аз и моят екип си поставихме краткосрочни и дълготрайни цели; краткосрочният проект включваше двата мача, оставащи до края на календарната 2019-а година, а по-дългосрочният - плануваните за пролетта на 2020-а плейофи за класиране на Евро 2020 и идния шампионат Лига на нациите.

Краткосрочният проект включваше както следва:

- Наблюдаване на мачовете от Първа лига онлайн за придобиване на действителна визия за функционалното, техническото и тактическото положение на футболистите, попадащи в листата на националния отбор;

- Наблюдаване на състезаващите се зад граница футболисти чрез системата lnStat, за комплектуване на група за двата идни мача: контролата България - Парагвай (14.11.2019 г.) и европейската подготовка България - Чехия (17.11.2019 г.)

При събирането на разширения състав на националния тим на първи лагер-сбор, организирах самостоятелни диалози с всеки един от футболистите с концепцията директно да се срещна с позитивните и негативните процеси, влияещи на тима. Казусите, които открих, са както следва:

- Натрупани психически негативи у играчите, свързани с поредицата от отрицателни резултати през календарната 2019-а, и по-конкретно - с домакинската загуба с 0:6 от Англия, получила голям интернационален отзив, замесила националния тим в расистки кавги и довела до съществени катаклизми, касаещи работата и имиджа на Българския футболен съюз и българския футбол като цяло; всички тези произшествия предизвикаха УЕФА да наложи наказване дуелът против Чехия да се изиграе без аудитория, което докара до в допълнение ментално напрежение за състезателите;

- Несигурност в самостоятелните благоприятни условия и отборните такива - още веднъж като резултат от отрицателната серия резултати и публичните настройки против националния отбор;

- Бягане от отговорност - сериозен проблем, касаещ недостига на самостоятелни водачи и водещи фигури в националния тим, който можеше да бъде решен само посредством опит за основаване на обединен колектив, който да компенсира тези липси;

- Нарушени взаимовръзки в тима, в резюме - недобър колектив, което още веднъж приписвам на напрежението, съпътствало националния тим през календарната 2019-а.

Наред с идентифицирането на проблематичните условия, съпътстващи националния тим, моята задача бе да срещна футболистите с философията си за игра, като съобразя схемата и стила с действителните самостоятелни благоприятни условия на играчите, чиито качества да се внедрят в груповите дейности.

Реалният разбор на самостоятелните качества на състезателите на България докара до следното умозаключение: в отбора няма изявени характерности, на които може да се разчита да създадат разликата против съответния конкурент. Поради тази причина бяха сложени цели в тактическо и ментално отношение:

- От тактическа позиция: условие за вярна тактическа сграда в другите зони на терена в другите етапи на игра;

- От психическа позиция: дисциплинираност на всички равнища на терена и отвън него, висок екипен дух, оптимални централизация и себераздаване.

За осъществяване на поставените цели в процеса на работа за малко време трябваше да се реализира следното:

- Промяна на връзките сред играчите и равнището им на отговорност към идеята "национален тим ";

- Вдъхване на убеденост и позитивизъм в подтекста на присъединяване им в българския народен отбор;

- Ясно наблягане на упованията към тях и на действителните и ясно изразени цели, към които следва да се стремят;

- Прекъсване на отрицателните въздействия от външни фактори за туширане на напрежението върху футболистите;

- Налагане на строга дисциплинираност и конюнктура на взаимно почитание сред съотборниците.

- Налагане на практиката всеки мач да се проучва с видео анализ, а позитивните и слабите страни да се демонстрират на играчите, с цел да се създадат нужните корекции (от позиция на самостоятелни дейности и тима като цяло). Ясно изразено отношение от страна на управлението на БФС - с наличието си на всеки лагер г-дата М. Касабов, Ат. Фурнаджиев и Ем. Костадинов помогнаха, като засвидетелстваха уважението си към играчите и ги надъхваха да дават максимума от себе си.

България - Парагвай

Анализ: Двубой против мощен противник със характерен за латиноамериканската философия жанр на игра и скъпи самостоятелни футболисти, на които макар разузнаването и изгледаните видеоматериали, в началните минути на мача (до 25-ата минута) не успяхме да се противопоставим съответно. Целият тим на България позволи неточности в защитна фаза, не беше задоволително насочен в отбранителен проект като цяло. Анализът на мача даде действителни заключения за качествата на нашите футболисти против стойностни съперници и психическите им благоприятни условия отсега нататък. Въпреки загубата, тази среща имаше позитивен резултат от позиция на самочувствието преди финалната подготовка против Чехия. След дуела бяха прегледани всички елементи към целия тим и самостоятелното показване на играчите, които бяха показани на футболистите, като в подготовката за идващия мач бяха нанесени съответните корекции от тактическо естество.

Състав: Г. Георгиев, Ст. Попов (85 - В. Попов), Б. Чорбаджийски, Г. Терзиев (64- Кр. Димитров), Ив. Горанов, К. Малинов, Г. Костадинов (80 -Ал. Цветков), Т. Неделев (46-Б. Краев), Вандерсон (70-Г. Иванов), Марселиньо (46-K. Десподов), Ив. Попов Схема: 4-2-3-1.

България - Чехия

Анализ: Изключително значима победа над мощен съперник след дълъг интервал от загуби; триумф на груповата игра макар всички условия в ущърб на националния тим - липса на фенове на стадиона, изненадващо отричане на капитана и водач на България Ивелин Попов. Корекциите на грешките от контролата с Парагвай бяха налице, а най-положителният фактор бе фактът, че състезателите усетиха изгодата от груповата игра за крайния резултат - цел, към която целият треньорски щаб се стреми и която се поддържа от управителните фактори в БФС.

Състав: Г. Георгиев, Ст. Попов, Г. Терзиев, В. Божиков, П. Занев, K. Малинов (89-Ал. Цветков), Г. Костадинов, K. Десподов (69- Б. Краев), Вандерсон (72-Т. Неделев), Ив. Попов, Марселиньо

След изиграването на тези два мача аз и екипът ми съставихме дълготрайни задания, включващи работата през 2020 година на база на предварителната стратегия, съгласно която полуфиналният плейоф за класиране на Евро 2020 трябваше да се състои през м. март, финалният плейоф - през м. април, контролни срещи през м. май и вероятно присъединяване на европейско състезание през м. юни.

Именно заради тази причина бе проведен и всекидневен другарски мач против Беларус в София. При създалите се условия - непускане на огромна част от главните футболисти -считам контролата за ненужна.

За осъществяването на дълготрайния проект екипът ми следваше да направи нов обширен разбор на футболистите от разширения лист на националния тим, като за задачата следи дуелите на клубните ни отбори по време на подготвителния им интервал в Турция и доближи до следните функционални заключения, върху които обърна внимание на стадия от подготвителния интервал, на който се намират тимовете и проектонационалите в тях:

- Липса на интензитет в работата с топка;

- Бавно взимане на решения;

- Липса на експедитивност в покриването на пространствата.

В свободното си време аз и моят екип наблюдавахме тренировки на високопрофилни клубни тимове за обогатяване на знанията и експертизата си, включително занимания на "Цървена звезда " (Сърбия), "Шахтьор " (Донецк, Украйна) и "Динамо " (Москва, Русия) и организирахме диалози с управлението (спортен шеф, старши треньор, изпълнителен директор) на "Арсенал " (Тула, Русия), където играе полузащитникът Георги Костадинов, и с управлението (старши треньор, състезателен директор) на "Слован " (Братислава, Словакия), където играе бранителят Васил Божиков.

На базата на разбора на следените срещи бе образувана група на националния тим за контролната среща с Беларус на 26.2.2020 година Тъй като дуелът не попадаше в формалните дати на УЕФА, надлежно клубовете не бяха длъжни да освободят играчите си за националния тим, извиканият състав бе по-скоро пробен, за запознаване с функционалните и ментални качества на състезателите от по-разширения лист на наблюдаване и дейностите им в игрова конюнктура.

България - Беларус

Анализ: В този мач бе даден късмет на огромна част от по-периферните футболисти в полезрението на треньорския щаб поради неспособност за потребление на главните играчи. На базата на показаното в дуела някои от играчите не бяха викани в разширения лист на националния тим за идващите мачове.

Състав: Г. Георгиев, Ив. Турицов, Ст. Велков (76 - В. Антов), П. Занев, Ив. Горанов, К. Малинов, Г. Миланов (76-Ал. Цветков), Ал. Тонев (83 - М. Минчев), Сп. Делев (89 - В. Попов), Д. Илиев (46-Т. Неделев), И. Иса (68-Св. Ковачев).

Целта на наблюдаването на клубните отбори по време на лагерите им в Турция и на организирането на другарски дуел против Беларус бе оптимално точна селекция на нужните състезатели и подготовка на групата за полуфиналния бараж против Унгария, плануван за края на м. март 2020 година

Планираната подготовка за плейофа обаче бе прекратена от справедливи условия, свързани с световната пандемична конюнктура, а точно: по време на изключителната видеоконференция на 17 март 2020 година с присъединяване на всички държави-членки на УЕФА, бе взето единомислещото решение финалите на европейското състезание да бъдат отсрочени с една година, а баражите да бъдат изместени за неопределена дата. Форсмажорната обстановка също по този начин докара и до спиране на шампионатите в системата на българския футбол на 13 март 2020 година и неспособност за осъществяване на тренировъчно-състезателен развой от страна на играчите в полезрението на треньорския щаб на националния тим.

Шампионатът в Първа лига бе възобновен едвам на 5 юни 2020 година, за сезонът да бъде приключен до 12 юли 2020 година, като късото време за подготовка предразполагаше към травми и функционални проблеми, които в последна сметка оказаха въздействие върху играта и резултатите на отбора в есенните му дуели. Началото на новия сезон в Първа лига бе планувано за 7 август 2020 година - а неравномерният предварителен интервал и множеството болни в разнообразни моменти плюс нуждата от наложителна 14-дневна карантина и неявяване от подготвителния развой оказаха пагубно въздействие върху функционалното и игрово положение на всички играчи от българското състезание, в това число на тези, селектирани за националния тим на страната.
.native-ad-suggested-news { position: relative; margin-bottom: 40px; width: 100%; padding: 20px 0; border-top: 1px solid #e7e7e7; border-bottom: 1px solid #e7e7e7; }.native-ad-suggested-news h2,.native-ad-suggested-news h2 a { font-weight: normal; margin-bottom: 10px; font-family: `Roboto Slab`,serif; color: #000!important; }.native-ad-suggested-news h2 { margin-bottom: 10px; }.native-ad-suggested-news.img-responsive { width: 100%; }.native-ad-suggested-news.img-wrapper { overflow: hidden; }.native-ad-suggested-news.native-ad { display: block; width: auto; height: 18px; background: #ffffff; float: left; bottom: 0; }.native-ad-suggested-news.ad-link { display: inline-block; float: right; margin-right: 4px; line-height: 8px; font-family: Roboto,sans-serif; font-size: 12px; line-height: 10px; color: #777; }.native-ad-suggested-news.barcode { display: inline-block; float: left; width: 13px; height: 10px; margin-right: 5px; border-radius: 0; max-width: 13px!important; }.video-bellow-article { position: relative; display: block; } function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР