Заради новата COVID вълна се подготвят нови противоепидемични мерки, но

...
Заради новата COVID вълна се подготвят нови противоепидемични мерки, но
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: На 18 юли може да има нови противоепидемични мерки за цялата страна

Заради новата Коронавирус вълна се приготвят нови противоепидемични ограничения , само че към момента няма решение дали те ще важат за цялата страна или единствено за областите, в които заболяемостта е най-висока, заяви тази заран основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

" Много е допустимо да се вземе решение ограниченията да бъдат непосредствено национални ", изясни Кунчев. Очаква се на днешното си съвещание Министерският съвет да одобри новия народен пандемичен проект, в който са написани вероятните ограничения при всеки стадий от разпространяването на вируса. " Ако се одобри проектът, до края на седмица аз ще направя предложение, което ще се оформи като заповед на министъра на опазването на здравето и ще я изпратим до всички институции за осъществяване ", посочи Кунчев. Така ограниченията ще могат да влязат в действие в понеделник, 18 юли.

На този стадий се чака да се върне наложителното носене на маски на избрани места като лечебни заведения, обществени домове, места, на които се събират повече хора, където има заболели хора, пристигнали да търсят помощ или диагностика. " Това няма да докара до усложнения за стопанската система, туризма и обществения живот ", акцентира основният държавен здравен контрольор. " На този стадий маските в градския превоз и магазините са мощно целесъобразни за най-засегнатите области, само че не за всички ", съобщи Кунчев.

" В началото на вълната сме, само че вирусът се популяризира много бързо и би трябвало да сме подготвени за всякаква обстановка ", акцентира той. Във вторник, 13 юли,. Според Кунчев персоналните лекари освен би трябвало да дават посоки, само че би трябвало да могат и непосредствено на място да вършат проби. `Моето персонално мнение е, че всеки, който не се усеща добре оптимално бързо, елементарно, гратис и налично да получи диагностика. Най-нормалното и най-логичното е това да стане при неговия персонален доктор с безвъзмезден бърз тест и в случай че има потребност, лекарят да може да даде направление за безвъзмезден PCR тест ", разяснява основният държавен здравен контрольор.

В последните седмици се следи увеличение на новорегистрираните случаи на COVID-19 в България, а. Данните от до неделя (10 юли) демонстрират, че към този момент.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР