Заради непостоянната политика на ГЕРБ през последните години България няма

...
Заради непостоянната политика на ГЕРБ през последните години България няма
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Държавата трябва да участва в проекта АЕЦ Белене


Заради непостоянната политика на ГЕРБ през последните години България няма дълготрайна енергийна страгия. За разлика от нас прилежащите балкански страни извършват свои дълготрайни планове. ГЕРБ пък пет пъти си сменят желанията към АЕЦ " Белене ". Това разяснява пред Българска национална телевизия зам.-председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев. Той бе безапелационен, че от ГЕРБ са на път да трансфорат Народното събрание в тресавище, само че Българска социалистическа партия като съпротива не разрешава това.

Когато става въпрос за национални дела с цели, е обикновено да се взимат такива решения. С тези думи Стойнев разяснява единодушието, което демонстрираха всички парламентарни групи без Движение за права и свободи по повод рестарта на " Белене ". Абсурдно е да се разделяме на леви и десни от един план, който ще даде на България електрическа енергия в близкото бъдеще и ще ни направи самостоятелни от прилежащи страни. Заради ГЕРБ България няма дълготрайна енергийна тактика, за разлика от околните страни. След 2009 година, те подписаха пет спомагателни съглашения за АЕЦ „ Белене” и след това внезапно обявиха, че планът не става. Честата промяна на мненията им води до неустойчивост и във външната политика и дипломацията, безапелационен бе Стойнев. Бившият енергиен министър изясни за какво е нужна втората атомна централа на страната и зададе въпроса - дали страната ни желае да е самостоятелна от прилежащите страни и от импорт на електрическа енергия на много по-високи цени.

Ако желаеме да сме самостоятелни, ние в този момент би трябвало да строим електроцентралата, тъй като един нуклеарен реактор не е като да построиш барака. Трябват сред 10 и 11 години за задачата. На каква цена? Управляващите казват- без държавни гаранции, само че такива се употребяват в целия свят. Държавната гаранция значи да наемеш финансов запас, като го взимаш вместо на 5%- на 1% рента. Крайната цел е - дали желаеме цената на тока за българските семейства да е ниска или не, разясни Стойнев. Той счита, че с цел да се стигне до ниска цена на тока, страната би трябвало да взе участие в плана и това ще е в изгода и на бизнеса, и на семействата.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР