Заради драстичния скок на заболелите от COVID-19 главният държавен здравен

...
Заради драстичния скок на заболелите от COVID-19 главният държавен здравен
Коментари Харесай

Удължаване на извънредната обстановка с един месец по искане на Ангел Кунчев

Заради фрапантния скок на заболелите от COVID-19 основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев ще изиска удължение на изключителната епидемиологична конюнктура с един месец, заяви самият той в Пловдив. Но разясни, че след 15 юни, когато изтича сегашният период на ситуацията, няма да се връща наложителното носене на маски на открито или блокадата на обитаеми места.

"Дали ще е месец или по-малко, съгласно мен при тази обстановка е добре това да стане. Защото по закон нещата са по този начин устроени, че в случай че тя (извънредната епидемиологична конюнктура - б.р.) отпадне ние нямаме съображение да постановяваме и граничните ограничения ", сподели Ангел Кунчев.

Д-р Кунчев посочи, че изключителните ограничения би трябвало да продължат да се постановат, поради фрапантното повишение на броя на инфектираните с COVID-19 от последните денонощия. Според него обаче не става дума за втора вълна на вируса, тъй като разпространяването не е дифузно, а на огнища. Той се надява удължаването на ограниченията да пресече разрастването на епидемията. Решението дали изключителната епидемиологична конюнктура да бъде продължена, ще бъде взето в идващите дни.

Главният държавен здравен контрольор удостовери, че служащи в предприятието за детски играчки в Доспат, което се трансформира в огнище на болест в последните дни, са опитвали да прикрият признаците си от боязън да не изгубят работата си.

В същото време продължи размяната на обвинявания сред кметовете на Сърница и Доспат, които се разправят от кое място е тръгнало разпространяването на инфекцията с ковид в тази част на Западните Родопи. Граничното местонахождение на Сърница и Доспат в две области, за които дават отговор разнообразни районни здравни инспекции, усложни ситуацията при незабавната реакция на управляващите.

"Вчера в късния следобяд на територията на общината имаше 4 екипа от РЗИ в Доспат. Те бяха придружавани от хора от спешния щаб, които уведомяваха околните и контактните, а в Барутин бяха придружавани от кмета на Барутин, те са си свършили работата. Ако е останало още нещо в други обитаеми места, то това ще стане през днешния ден ", сподели ръководителят на спешния общински щаб в Доспат Красимир Горов.

Кметът на Сърница Неби Бозов обаче не е склонен да се упрекват работничките от фабриката за играчки в Доспат, че са прикривали признаци благодарение на медикаменти.

"Излизат органите формалните с догатки, с злословия, дамите взимали хапчета и така нататък Ами 51 дами, които са от Доспат инфектирани и те ли са взимали аналгинчета, с цел да скрият температурата, която са имали? И сега някой да им хвърля злословия и догатки, да им докара в допълнение стеснение с възприятие за виновност, че те са отговорни за това нещо, е меко казано - безочливо даже ", сподели Бозов.

За разлика от Доспат, където от през вчерашния ден носенето на маски е наложително на обществени места - и навън, и на закрито, в Сърница сходна мярка не е въведена.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР