Заради 30-годишна мечта, местни жители денонощно инспектират“ строителство на ново

...
Заради 30-годишна мечта, местни жители денонощно инспектират“ строителство на ново
Коментари Харесай

В Струмяни строят граничния пункт “Клепало”

Заради 30-годишна фантазия, локални поданици непрекъснато „ инспектират “ строителство на ново Граничен контролно-пропусквателен пункт с Македония


Нов Граничен контролно-пропусквателен пункт се строи в община Струмяни, който ще свързва България с Македония. Тежки машини са стоварени над село Микрево и към този момент работят по рехабилитацията на пътната права, която ще води до бъдещия граничен пункт „ Клепало “. Строителите работят неуморно, само че и нямат избор, тъй като имат най-сериозната денонощна ревизия – локалните поданици.
 14-05  14-03  14-04
„ Всеки ден вървим и гледаме какво вършат, до къде са стигнали, всичко ли е наред, абе истината е, че не можем да повярваме. Толкова дълго сме го мечтали това Граничен контролно-пропусквателен пункт, че в този момент чак се щипем дали не сънуваме, споделя разчувствуван възрастен гражданин от село Цапарево.

И добавя, че „ от времето на Тодор Живков чакаме да се отвори пункта през планината и да си вървим на посетители с роднините от Берово, в Македония. Делят ни някакви 30 км., а в този момент с цел да се забележим би трябвало да обикаляме цели 130 км. А ей къде сме на един хвърлей камък. И пустата граница ни пречи да се почерпим, да попеем дружно, да си спомним хубавите младини, а към този момент сме остарели да устояваме на дълъг път “, споделя ни бай Борис.

И е прав, информация демонстрира, че десетилетия наред политиците са обещавали и лъгали хората, че подобен пункт ще има. Използвали са 30-годишната фантазия на локалните за избори, залъгвали ги, че ще има пункт, подписвали са се дори съглашения, документи, книжа, изчислявали какъв брой е преференциално, какви вложения ще дойдат, приказвали по какъв начин това ще спре обезлюдяването.

Хората вярвали и чакали, само че поради ужасния път и неналичието на занаят, този регион на Малашевската планина за 27 годни е съвсем обезлюден. В 12-те планински села са останали едвам към 1000 поданици.

Всеки път по избори идвали претенденти и бъркали с приказките си в болната тематика, само че действително нищо не се случвало. И когато хората напълно изгубили религия, че ще имат път с комшиите, министър председателят Борисов подписа контракта за съдействие с Македония и за броени месеци се отпуши проблема ГКПП-Клепало, който от мит и легенда е на път да се трансформира във факт.

От месец май са стоварени в региона багерите, камионите, строителите и се работи стремително. В община Струмяни хората не крият вълнението си. „ Много се радваме, дори се черпихме с ракия с приятелите и комшиите, вълнението ни е голямо. Звъняха ни и роднините от Берово и питат – правилно ли е почнало строителството, но вие видяхте ли го с очите си. Сега непрекъснато си звъним по телефоните и даваме доклад до къде е стигнал пътя “, споделя Венци Янев от Микрево, който има родственици отвъд границата.

„ Това е най-голямата болежка и фантазия на няколко генерации. Сега обаче се работи интензивно по първия стадий. Рехабилитира се 15 км права, ремонтът би трябвало да завърши до края на годината. Вторият стадий обгръща от местността Илинден до ГКПП-Клепало, дълъг е отново 15 километра, от които 6,5 км са за рехабилитация на действителен остарял път и разширение на габарити. С останалите 8-9 км би трябвало да се построи напълно нов път, радостно е, че местността е равнинна и е по-леко за строителство, споделя ни кметът на община Струмяни Емил Илиев. И той признава, че получава всеки ден позвънявания от Берово, Македония. Хората там се радвали, че най-сетне нещо се случва.

Това Граничен контролно-пропусквателен пункт е голям късмет за смяна на профила и на двете погранични общини Струмяни и Берово. „ Запитванията за капиталови планове на бизнеса поради новия пункт към този момент започнаха “, признава кметът. На това се разчита и регионът да се съживи, да се отворят работни места и да се върнат най-малко част от младите, които са го напуснали преди време. Община Струмяни е една от дребното, която работи извънредно интензивно по планове с Македония. Но новия пункт ще даде късмет за голям подтик за развиване на туризма, както и разкриването на нови цехове.

В момента македонската община Берово е шлагер измежду българските туроператори. За там всяка седмица пътуват групи от Пиринско поради издигнатите няколко огромни първокласни хотели. Масово нашенци вършат в Берово семинари, тиймбилдинги, а най-развит е кулинарния туризъм или простичко казано, пътува се, с цел да се пие хубава и евтина жълта ракия и да се похапнат вкусни овиячи и плескавици. А македонците пък търсят у нас артикули за дома и положително обучение, фантазия на всеки трети наш съсед е детето му да учи висше обучение в България. И още – в последните години се регистрира взрив на визитите на македонци в зимния ни курорт Банско. И още едно Граничен контролно-пропусквателен пункт ще редуцира пътя на туристите до нашите дестинации. Пътният възел за община Струмяни на новата Автомагистрала „ Струма “ към този момент е подготвен, остава единствено да се асфалтира, по този начин, че връзката сред контролно-пропусквателен пункт и автомагистрала е налична. А локалният бизнес чака това да докара хора и пари в общината, както и да увеличи цените и търсенето на земи в региона.

От македонска страна от години е издигнат пътя и постройката на новото ГКПП-Клепало. Но в очакване българите да свършат своята работа, пункта им стартира да се разрушава. Сега и там би трябвало да започва рехабилитация, само че македонците обявиха, че нямат грижа и ще стегнат всичко в период. А районният министър Николай Нанков разгласи,че чака в края на 2020 година ГКПП-Клепало да проработи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР