Запушеният нос или назалната конгестия, носят доста неприятно усещане и

...
Запушеният нос или назалната конгестия, носят доста неприятно усещане и
Коментари Харесай

Супер лек за запушен нос – 10 съвета как да се отървете от хремата

Запушеният нос или назалната конгестия, носят много неприятно чувство и постоянно хората търсят супер лек за запушен нос.

Това е постоянно срещан признак при простуда или алергия. Има доста способи за облекчение на дискомфорта, който може да аргументи запушването на носа.

Когато тялото реагира на непознато вещество – като прахуляк, алерген или вирус – то започва имунен отговор и може да възникне инфектиране.

Назалната конгестия се развива, когато възпалението визира кръвоносните съдове в носа и носните тъкани се подуват. Може също да се появи струпване на слуз.

Независимо от повода, има лесни способи да облекчите симтомите.

Тази публикация ще прегледа набор от препоръки за супер лек за запушен нос, от поемане на пара до консумация на хрян. Има лимитирани научни доказателства , които удостоверяват, че тези способи работят, само че някои хора може да ги намерят за потребни. ( 1 )

Съдържание

1. Инхалация за запушен нос с пара

Много хора със запушен нос откриват, че вдишването на пара им оказва помощ да се усещат по-добре. ( 2 )

Те могат да употребяват купа с елементарна вода, добавяйки масло от лайка или мента, или да вземат топъл душ.

Хората обаче би трябвало да внимават да не употребяват вряща вода и постоянно би трябвало да слагат съда върху плоска, равна повърхнина.

Топлината и влагата могат да бъдат успокояващи за мембраните вътре в носа, осигурявайки краткотрайно облекчение. Има и доктрина, че разрешава по-добро оттичане на слузта и че може да помогне за унищожаването на вируса. Науката обаче не е удостоверила тези теории и няма доказателства, които да допускат, че усъвършенства признаците.

Резултатите от изследване от 2016 година демонстрират, че парата не е повлияла на назалната конгестия заради повтарящи се признаци и продължителен синузит. ( 3 )

Освен това обзор от 2017 година на не откри доказателства, които да допускат, че парата може да бъде от изгода или да навреди на човек с  елементарна простуда . ( 4 )

2. Спрей с физиологичен разтвор

Използването на физиологичен разтвор може да помогне за понижаване на възпалението на тъканите в носа и понижаване на запушването.

Същото изследване от 2016 година , което преглежда успеваемостта на вдишването на пара, преглежда и въздействието на назалното промиване (назалната иригация). Авторите заключават, че назалната иригация с физиологичен разтвор наподобява има известна изгода за хора с назална конгестия заради продължителен синузит. ( 5 )

Спрейовете единствено с физиологичен разтвор не съдържат медикаменти, тъй че нормално са безвредни за облекчение на запушен нос при бременност. Спрейовете с физиологичен разтвор се оферират без рецепта и онлайн .

3. Каничка за промивка на носа

Хората могат да употребяват Neti pots (каничка за промивка на носа) за промиване на синусите  и облекчение на сухите носни проходи.

Хората могат да употребяват тези устройства за използване на солена вода или физиологичен разтвор. Те могат да оказват помощ за промиване и навлажняване на ноздрите.

Въпреки това се предизвестява хората да вземат следните защитни ограничения, с цел да понижат риска от зараза: ( 6 )

  • Използвайте единствено дестилирана, стерилна или авансово преварена и охладена вода.
  • Следвайте деликатно инструкциите на устройството.
  • Уверете се, че устройството е чисто и изцяло изсъхнало, когато не се употребява.
  • Измийте и подсушете ръцете преди приложимост.
  • Посъветвайте се с доктор преди да употребявате уреда, в случай че лицето има отслабена имунна система или се използава за запушен нос при дете.

Чешмяната вода може да съдържа бактерии. Не е подобаваща за потребление при каничка за промивка или друго устройство за промиване.

Тази процедура може да почисти слузта и краткотрайно да възвърне лекотата на дишане. Счита се за безвредно, стига да следвате напътствията за сигурност и да употребявате устройството съгласно напътствията.

4. Топъл компрес

Прилагането на топъл компрес може да помогне за облекчение на болката от назална конгестия и да усили циркулацията в синусите.

За подготвяне на топъл компрес:

  • Накиснете забрадка в топла, само че не гореща вода.
  • Изцедете непотребната вода.
  • Нанесете върху носа или челото.

Някои хора обичат да прибавят нарязан свеж  към водата, преди да наквасен кърпата.

5. Евкалиптово масло

Евкалиптовото масло идва от листата на евкалиптовото дърво. Хората са го употребявали за медицински цели от дълбока античност.

Някои съставни елементи в евкалиптовото масло може да имат лечебни свойства и работят като: ( 7 )

  • антибактериално средство
  • противовъзпалително средство
  • болкоуспокояващо средство
  • успокоително средство

Вдишването на евкалипт на пара или през дифузер може да помогне за понижаване на назалните признаци. За някои хора може да работи, като супер лек за запушен нос. За да употребявате, прибавете няколко капки масло в купа с гореща вода или следвайте инструкциите на дифузера.

Пастили, съдържащи евкалипт или метол, също могат да оказват помощ за пречистване на носа.

Не нанасяйте евкалиптово или друго масло непосредствено върху кожата, защото това може да провокира реакция.

Въпреки че проучванията демонстрират, че етеричните масла могат да имат някои изгоди за здравето, значимо е да запомните, че е целесъобразно да говорите със здравен експерт, преди да употребявате етерични масла.

6. Антихистамин

Понякога алергичната реакция предизвиква запушен нос. Лекарствата за алергия постоянно съдържат антихистамин , който блокира тази реакция.

Преглед от 2015 година  заключава, че антихистамините могат да оказват помощ за справяне с тежестта на признаците при възрастни с елементарна простуда през първите ден или два от болестта. ( 8 )

Предлагат се разнообразни варианти , само че хората би трябвало да изискат съвет от медицински експерт, преди да употребяват антихистамин.

Важно е да прочетете инструкциите на опаковката и да сте наясно със страничните резултати. Някои медикаменти за алергия могат да причинят унесеност, тъй че хората не би трябвало да карат, когато ги употребяват.

7. Деконгестанти

Деконгестантите стесняват на дребните кръвоносни съдове в носа. Това понижава подуването на лигавицата на носа и понижава чувството за задръстване. ( 9 )

Преглед от 2016 година не съумя да удостовери, че една доза може да помогне за облекчение на признаците на елементарна простуда при възрастни, само че множеството дози може да имат дребна изгода. ( 10 )

Хората не би трябвало да употребяват деконгестанти за повече от една седмица , защото дълготрайната приложимост в действителност може да утежни нещата. ( 11 )

Страничните резултати могат да включват нараснал сърдечен темп, главоболие и сухота в устата . Деконгестантите във тип на назален спрей могат също да причинят кихане и парене в носа.

Всеки с високо кръвно налягане , диабет, хипертиреоидизъм, глаукома или друго положение би трябвало да попита доктор дали е безвредно да употребява деконгестанти, преди да го направи. Не са подобаващи за деца под 6 години и може да не са подобаващи по време на бременност.

Предлагат се като спрейове за нос, капки, таблетки или сироп.

8. Овлажнители

Някои хора считат, че прибавянето на влага във въздуха от овлажнител с хладна или топла мъгла обезпечава облекчение. Въпреки това, няма научни доказателства, които да допускат, че това е работещ домакински лек за запушен нос.

Важно е да поддържате овлажнителя чист и да следвате инструкциите на производителя, с цел да предотвратите развиването на бактерии или плесен.

9. Хидратация

Винаги е добра концепция да пиете доста вода и някои хора споделят, че това оказва помощ за понижаване на назалната конгестия. Експертите обаче не са разкрили доказателства , че пиенето на спомагателни течности може да помогне за облекчение на признаците, и те поучават хората да употребяват количества за добра хидратация.  ( 12 )

Въпреки това те означават, че топли инфузии или лимонови питиета могат да имат успокоителен резултат.

10. Други способи

Някои други препоръки, които могат да оказват помощ, включват:

  • яденето на пикантни зеленчуци, като хрян
  • упражнявайки лек напън върху моста на носа с палеца и показалеца
  • нежно масажиране на синусите  с пръсти
  • изпиване на чаша вода, смесена с чаена лъжичка
  • изразходване на чай от мента или джинджифил
  • сварете две или три скилидки чесън във вода и пийте сместа два пъти дневно
  • потребление на поддържаща възглавница за подпиране на главата по време на сън

Причини за запушен нос

Различни болести и положения могат да причинят назална конгестия, в това число следното : ( 13 )

  • вирусна зараза, като грип или елементарна простуда
  • синузит
  • алергичен ринит  и други типове ринит
  • изкривена носна бариера
  • носни полипи

Всеки на всяка възраст може да развие назална конгестия или запушен нос, само че при някои хора може да се появява по-често.

Докато лекото запушване постоянно минава от единствено себе си, набор от лекувания и някои домашни средства могат да са супер лек за запушен нос.

Медицински термин за инфектиране на синусите и носните кухини е „ риносинузит “ и доста проблеми, които предизвикват задръстване, носят това име. Те включват : ( 14 )

  • Инфекциозен риносинузит : Вируси на елементарна простуда или инфекции на горните дихателни пътища предизвикват заразен риносинузит.
  • Алергичен риносинузит: Това инфектиране се провокира от алерген или дразнител от околната среда.
  • Сезонен алергичен ринит : Лекарят го диагностицира, наричано още сезонна алергия , когато възпалението е отговор на полени от дървета, треви и бурени, които са най-изобилни напролет и есента.
  • Целогодишен алергичен ринит: Това включва алергени, присъстващи през цялата година, като плесен, скотски пърхот, акари и останки от хлебарки.

Хората с понижена имунна функционалност, евентуално от ХИВ , диабет или получаващи химиотерапия , могат да бъдат изключително податливи на запушвания, които са резултат от зараза.

В други случаи назалната конгестия не е отговор на патоген, дразнител или алерген. Вместо това повода може да включва:

  • Позициониране на тялото : Легналото състояние затруднява тялото да почисти слузта, тъй че хората с понижена пъргавина може да са по-склонни към задръстване на носа.
  • Структурни проблеми в синусите : Те могат да включват полипи, септално отклоняване, свиване на проходите, тумори.
  • Здравословни положения, които понижават превоза на лигавицата : Някои образци включват кистозна фиброза  и заболяване на жлъчния мехур, наречено жлъчна дискинезия.

Хората с деформиране на преградата могат да изпитат изключително неприятно запушване на носа. Преградата е тънката стена, разделяща левия и десния носни дихателни пътища. Това значи, че стената е изкривена на една страна, което може да затрудни дишането през едната ноздра, даже без алергия или простуда да провокира задръстване.

Запушен нос при деца

Когато родител подозира, че детето, и по-специално бебе, има запушен нос, е добре да се следи за следните признаци:

  • проблеми с храненето или понижен вкус
  • нараснала раздразнителност или възбуденост
  • затруднено дишане или задавяне със слуз
  • пресечен сън или проблеми със заспиването

Бременност

Възпалението на носа, обвързвано с бременност, е много постоянно срещано събитие, а здравното название за това е ринит при бременност. ( 15 )

Може да произтича от затлъстяване, прекалено наддаване на тегло по време на бременност, повишаващи се хормонални равнища или композиция.

Едно изследване от 2016 година следи 100 бременни дами и откри, че 39% от тях са имали този ринит в даден миг. Проблемът нормално отминава в границите на 3 седмици. ( 16 )

Като цяло, добра концепция е всеки с упорита назална конгестия по време на бременност да се съветва с доктор.

Кога да се свържете с доктор

Запушването на носа постоянно е краткотрайно и множеството хора могат да го лекуват вкъщи. Въпреки това, в случай че признаците не престават или има спомагателни признаци, може да е добра концепция да потърсите здравна помощ.

Някои положения, които предизвикват назална конгестия, също могат да доведат до затруднения. Ако човек има вирусна зараза, да вземем за пример, той може също да развие ушна зараза, бронхит или синузит .

Симптомите, които могат да демонстрират по-сериозно положение, включват:

  • зелена слуз
  • болежка в лицето
  • болежка в ухото
  • главоболие
  • тресчица
  • кашлица
  • стягане в гърдите

Хората, които развият някой от тези признаци, е добре да се свържат с доктор, с цел да изключат бактериална зараза или затруднение.

Често задавани въпроси

Как да се отървем от запушен нос?
Използвайте овлажнител · Вземете душ · Останете хидратирани · Използвайте спрей с физиологичен разтвор · Дренирайте синусите си · Използвайте топъл компрес.

Колко време продължава запушеният нос?
След 2 или 3 дни слузта може да се промени на бял, жълт или зелен цвят. Това е обикновено и не значи, че имате потребност от антибиотик. Някои признаци, изключително хрема или запушен нос и кашлица, могат да продължат 10 до 14 дни. Тези признаци би трябвало да се подобрят с времето.

Когато вирусите, които предизвикват простуда, първо заразят носа и синусите, носът отделя бистра слуз. Това оказва помощ за измиването на вирусите от носа и синусите. ( 17 )

Заключение

Запушването на носа е постоянно срещан признак на елементарни настинки, сезонни алергии и други болести. Може да аргументи дискомфорт, само че доста домашни и медикаменти без рецепта могат да работят, като супер лек за запушен нос.

Не всички от тези способи имат научни доказателства в поддръжка на използването им, само че доста хора споделят, че носят облекчение.

Всеки, който има непрекъснато запушен нос или спомагателни признаци, като смяна на телесната температура, би трябвало да потърси лекарска помощ.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР