Запознаваме ви със създателите на три нови места за крафт

...
Запознаваме ви със създателите на три нови места за крафт
Коментари Харесай

Пилзнер или портър? Три нови места за крафт бира в София

Запознаваме ви със основателите на три нови места за крафт бира в центъра на София - всяко от тях е и история за хора, които са минали от фенове към експерти в сектора. " Въпреки коронавирус рецесията крафт пивоварството остана разрастващ се бранш у нас ", споделя Александър Дурчев, основателят на марката Cohones. " Идват хора, които доста добре знаят какво търсят, и такива, които нямат разбиране, само че са склонни да питат и слушат ", споделя Гергана Друмева от " Пивотека ". High Five Taproom
Зад разкрилия през март бар и магазин стоят братята Денис и Михаил Стариков. Те са родом от Челябинск, Русия, и живеят в София от малко над четири години. Няма потребност да превъртате по-надолу, ще го напишем първоначално: те са твърдо срещу войната в Украйна и са уверени, че High Five е място, на което всеки ще е добре пристигнал, ще може да откри другари и поддръжка. " Всичко, което се случва в последно време в Русия, е изцяло недопустимо. Тук експанзията няма място, само че и не сме се старали кой знае какъв брой да го трансформираме в такова: в София срещаме невероятни хора ", споделя Денис Стариков, който с отварянето на High Five сбъдва няколко свои фантазии.
Денис Стариков от High Five Taproom Фотограф: Цветелина Белутова
Пътувал е из целия свят и постоянно му се е желало да прекарва повече време за непрекъснато в Европа, а също по този начин да има собствен крафт бирен бар и да направи прехода от просто почитател на пивото към личен бизнес и метод на разпространяване. Харесва му точно подобен вид малко пространство, което подготвя към непосредствена връзка сред него и клиента. Идва в София, откакто през 2016 година негов другар се реалокира тук и стартира да му споделя все по-ентусиазирано за живота в България. Когато се връща в Русия след първото си посещаване у нас, той си споделя: " Защо не? " " София ненапълно ми припомня на Челябинск, само че природата е друга, атмосферата е друга, подвижността на превоза, отношението сред хората. Иска ми се тук да развия по едно и също време опит и ентусиазъм. "

Според него крафт сцената у нас е постигнала доста и по едно и също време с това има накъде да се развива. За тези няколко години Денис и Михаил са се интегрирали изцяло в сферата и им прави усещане, че няма възприятие за конкуренция - има общественост, която непрекъснато си оказва помощ.
Реклама
Често шефовете на другите питейни заведения си гостуват взаимно, а наличието на High Five в самия център на града прави крафт картата на София още по-наситена: в близост са Crafter, Dissident, Nosferatu. " Крафт обществото е извънредно сплотено, не сме срещнали неприятно отношение от никого. В момента не виждам таван на развиването ни - да, коронавирус рестриктивните мерки върнаха всички с няколко стъпки обратно, само че България би трябвало да има огромен тласък за напредък на пазара, изключително като погледнем по-развитите крафт дестинации като Сърбия и Румъния. "

Той е извънредно въодушевен и от вида хора, които ги посещават. Историите към този момент са доста, макар че пространството е за не повече от десетина души вътре и още толкоз извън. Близостта до главните улици на центъра и туристическия поток води и доста чужденци в High Five. Произходът на братята слага и диалозите в бара в по-особен подтекст. Денис въодушевено споделя за клиентите от Русия, Беларус и Казахстан, които минаха през своите протестни талази през 2020-2021 година, неотдавна е имало и украинци от Буча, един от първите разрушени от съветската войска градове, които демонстрираха на света размерите на нещастието. " Стараем се да помогнем по какъвто метод можем, в нашия случай това е някакъв тип психическа поддръжка. Радвам се, че без значение от кое място хората идват, те схващат по-голямата картина на нещата. "

Англичаните, шведите и холандците също постоянно минават през бара, което го кара да мисли, че даже едно малко пространство може да има огромна роля в всекидневието на хората. " Постепенно осъзнаваш, че да има място в центъра на този град способства към обществения живот в него, по какъв начин хората го осмислят. Ставаш нещо като сътрудник по социализиране. " Скоро му следва да посрещне на летището чужденец, който след първата си вечер в бара е решил да се върне в София още веднъж и този път да остане за дълго - и ето, това се случило.

Ако решите да оставите бакшиш, това ще помогне за реализирането на още една фантазия на братята: да видят онлайн рапъра Кендрик Ламар. " Предишната касичка събра задоволително пари, с цел да отидем на концерт на Red Hot Chili Peppers - получи се! ", споделя Денис, който има и музикален план под псевдонима Ёж.
Реклама
Колкото до самия бар, той предлага 12 крана с наливни оферти, необятен избор на бутилирана бира, разядки и може би най-отличителното в менюто - коктейли с бира, плод на ентусиазма на Денис да опитва с разнообразни предписания през последната година.

High Five Taproom се намира на ул. " Христо Белчев " 29 Б.
В Pivoteka Craft Beer Shop Фотограф: Цветелина Белутова Pivoteka Craft Beer Shop
Навярно всички, които минават постоянно през улица " Любен Каравелов ", са забелязали смяната: тежкият цигарен пушек към тогавашното " Еврофутбол " кафене се е разсеял, а на ъгъла с " Хан Крум " се е появила Pivoteka Craft Beer Shop.

Мястото, което съчетава богат магазин с лимитирано пространство за сядане, отбелязва ново начало за " Пивотека ", до неотдавна единствено онлайн магазин за крафт бира. Близо 10 години след началото му той внезапно се снабди с две физически продължения - в София и в Банско.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР