Запорожската ядрена централа е била напълно изключена от електропреносната мрежа

...
Запорожската ядрена централа е била напълно изключена от електропреносната мрежа
Коментари Харесай

Запорожката АЕЦ е изключена от енергийната система на Украйна, няколко града са без ток

Запорожската нуклеарна централа е била изцяло изключена от електропреносната мрежа на Украйна, заяви украинският оператор " Енергоатом ", представен от " Ройтерс " и " Франс прес ". Причината са нанесените вреди по електропроводите. Според известието системите за сигурност работят без проблеми.
Руски войски окупираха Запорожката АЕЦ още при започване на март. През последните седмици станцията е под непрекъснат обстрел, като Украйна и Русия се упрекват взаимно за това.

" За последното денонощие украинската артилерия е обстрелвала с голямокалибрени оръдия седем пъти региона на Запорожката атомна електроцентрала. Артилерията на съветските въоръжени сили отвърна на огъня и потисна огневата мощност на съперника ", съобщи през днешния ден представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков.
" Енергоатом " пък упрекна за това Русия, заяви Българска телеграфна агенция. В резултат на " противников обстрел в региона на Запорожката АЕЦ бе прекратена Днепърската въздушна линия " от електропреносната мрежа, обявиха от компанията.
ТАСС заяви за за прекъсване на тока и в прилежащата Херсонска област, на запад, която от март е под съветски надзор.

Всички тези изказвания не може да бъдат тествани по самостоятелен път.
Първо " Запорожки вестник " писа, че в Енергодар, Мелитопол и редица обитаеми места в Запорожка област няма ток, откакто украинската войска обстрелвала Енергодар, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Изданието се базира на Владимир Рогов, член на основния съвет на назначената от Русия военно-гражданска администрация (ВГА) в югоизточния украински район.
По предварителни данни, след украински обстрел на поле в региона на Енергодар е избухнал пожар, който предизвикал късо съединяване в подстанция.
Новината бе доказана от ръководителя на ВГА в Енергодар Александър Волга. " Информирам ви, че по предварителна информация, вследствие на масиран обстрел от нощес от страна на въоръжените сили на Украйна на доста места са пламнали полета и шубраци. Това докара до късо съединяване в мрежата ", написа Волга в Телеграм. Той заяви, че в следствие " са се задействали системите за сигурност " на Запорожката АЕЦ. Тя към този момент още веднъж е обвързвана с електропреносната мрежа, като " експертите навреме завършиха работата по възобновяване на електрозахранването ", посочи Волга.
Назначеният от Русия кмет на Енергодар Галина Данилченко удостовери, че електроснабдяването в града към този момент е възобновено.
Днес се появиха известия за прекъсвания на тока и в прилежащата Херсонска област. В Херсон електроснабдяването е прекратено, а мобилните връзки прекъсват, съобщи сътрудник на ТАСС на място. В основния град на окупирания от Русия южен украински район тролейбусите стопираха, някои магазини са затворени, бензиностанциите не работят, а интернет връзката се появява от време на време.
Кореспондент на ТАСС заяви, че токът е спрял поради излизането от строя на разпределителен пункт на Мелитополската линия от електропреносната мрежа. Той не уточни причина за повредата.
Енергетици към този момент са възстановили отчасти електроснабдяването в Херсон, заяви още кореспондентът на ТАСС. В постройките в централната част на регионалния център има ток. Възстановява се придвижването на тролейбусния превоз. Магазините и бензиностанциите също още веднъж стартират работа.
В някои елементи от града и района обаче към момента няма ток. Работата по възобновяване на електрозахранването продължава, добави кореспондентът на ТАСС.
Малко по-късно назначената от Русия военно-гражданска администрация на Херсонска област заяви, че към този момент има ток в Херсон, Новая Каховка и Голопристански регион. Специалистите не престават да работят, с цел да възстановят електроснабдяването на всички консуматори в района.
" До дни " в Запорожската нуклеарна централа се чакат специалисти на Международната организация за атомна сила - това разгласи генералният шеф на организацията Рафаел Гроси, напомня БНР.
" Мисля, че всички към този момент са уверени, че би трябвало да има ревизия, освен това доста скоро. Киев е склонен, Москва е съгласна. Надявам се, че доста, доста скоро да изпратим нашите специалисти на място ", съобщи Гроси пред френския ефирен канал France 24 след диалог с френския президент Еманюел Макрон.
Разговор за обстановката към най-голямата нуклеарна централа в Европа са провели и министрите на защитата на Русия и Франция, излиза наяве от известие на министерството на защитата в Москва. Според съветските медии министрите са отбелязали " значимостта на задачата ", която шефът на
Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси има намерение да оглави персонално.
Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР