Запорожката АЕЦ е напълно спряна. Това обяви украинският държавен ядрен

...
Запорожката АЕЦ е напълно спряна. Това обяви украинският държавен ядрен
Коментари Харесай

Енергоатом: Запорожката АЕЦ е напълно спряна

Запорожката АЕЦ е изцяло спряна. Това разгласи украинският държавен нуклеарен регулатор " Енергоатом ", представен от " Укринформ ". Блок № 6 на централата е бил изключен от електропреносната мрежа в 03:41 часа на 11 септември. Извършва се подготовка за охлаждането му и превеждането му в студено положение.

През последните три дни блокът захранваше единствено централата на сериозно ниско равнище на мощ (от 114 до 140 MW), защото всички информационни линии на Запорожката АЕЦ с енергийната система на Украйна са развалени поради съветските бомбардировки, отбелязва " Енергоатом ".

Миналата вечер е била възстановена работоспособността на една от тези информационни линии. След това обаче е било взето решение блокът да бъде изключен.

При повторна щета на информационните линии с електроенергийната система, риск, който остава висок, личните потребности на АЕЦ ще бъдат захранвани от дизелови генератори, чийто период на употреба е стеснен от софтуерния запас и количеството дизелово гориво на разположение в централата.

" Енергоатом " подхваща всички вероятни ограничения за образуване на доставката на спомагателни партиди дизелово гориво за " Запорожката " АЕЦ, твърди компанията.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя бе завладяна от съветските военни на 4 март. 

На 6 септември МААЕ показа отчет за резултатите от инспекцията на централата. В документа са регистрирани случаи на разполагане на съветска военна техника на територията на Запорожката АЕЦ, в това число в машинните отделения на енергоблоковете. На 9 септември генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси прикани за основаването на зона за сигурност към централата.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР