Заподозреният за терористичните атаки в Париж Салах Абдеслам не се

...
Заподозреният за терористичните атаки в Париж Салах Абдеслам не се
Коментари Харесай

Абдеслам не се яви на съдебното заседание

Заподозреният за терористичните офанзиви в Париж Салах Абдеслам не се яви на правосъдното съвещание в четвъртък. Адвокати на служителите на реда, ранени в престрелката по задържането му в Брюксел, упрекнаха терориста, че се подиграва на белгийския съд, написа БГНЕС.

В първия ден на делото в понеделник 28-годишният Абдеслам упрекна съдиите, че са анти-мюсюлмански настроени и отхвърли да дава отговор на въпроси. Той съобщи, че „ има вяра само на Аллах ".

Роденият в Белгия французин от марокански генезис отхвърли да участва на траялото в четвъртък дело за престрелката през март 2016 година, когато трима служители на реда бяха ранени. В правосъдната зала участва единствено юристът му.

„ Неговото отношение и опортюнизъм ме изтощават ", съобщи Том Баувенс, бранител на двама от служителите на реда, взели участие в акцията в Брюксел.

„ Той ще се подиграва с върховенството на закона, ще се подиграва с всеки. Няма да признае този съд, няма да признае тези закони. Но все пак ще желае адвокатска отбрана в съда ", добави юристът.

Абдеслам беше ескортиран от засилена защита за делото си в Брюксел, което стартира в понеделник. След като беше задържан през 2016 година в Брюксел, той беше трансфериран в затвор в покрайнините на Париж.

Неговият белгийски юрист - Свен Мари - заяви на съда, че ще продължи да пази Абдеслам.

Защитникът на Абдеслам по делото в Брюксел изиска през днешния ден от съда да разгласи подсъдимия за почтен и оспори по процедура следствието. Адвокат Свен Мари съобщи, че делото е цялостно с дописки от медиите, само че макар публичния напън, съдът е редно да реши по разбиране. По неговите думи най-хубавият удар против ИДИЛ би бил постановяването на обективна присъда.

Софиян Аяри, 24-годишен тунизиец, е също обвиняем по делото за престрелката в Брюксел. Прокурорите желаят оптималната присъда от 20 години затвор за Аяри и Абдеслам, упрекнати в закононарушения, свързани с тероризъм. Адвокатът на Аяри Лаура Севериен прикани съда да покаже благосклонност към клиента й.

Един от ранените служители на реда в престрелката, прочут единствено като Агент 9, страда от психическа контузия след случилото се. „ Той има епилептични пристъпи. Загубил е част от зрението си. Агент 9 просто е приключил работата си и единственото, което би желал, е и вие да свършите своята ", сподели още юристът на служителите на реда Том Баувенс.

Делото в Белгия е прелюдията на по-голямото дело, което чака Абдеслам във Франция - това за терористичните офанзиви от 13 ноември 2015 година в Париж, когато 130 души бяха убити след няколко набези в града. Отговорност за офанзивите пое терористичната формация ИДИЛ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР