Започват горещите уикенди, а с тях се засилва и желанието

...
Започват горещите уикенди, а с тях се засилва и желанието
Коментари Харесай

На разходка край Пловдив: Дворец, ловен парк и красив водопад

Започват горещите уикенди, а с тях се ускорява и желанието да избягаме от града и да открием хладина измежду природата. За наслада на пловдивчани, такива места край града под тепетата не липсват и дестинации има за всевъзможни „ породи “ туристи.

Дестинацията, която ще ви предложим през днешния ден е подобаваща и за дребни и огромни и по-скоро спада към категорията безгрижни направления. Ще ви отведем до Двореца „ Кричим “, а по-късно и до Устинския водопад . Разбира се, двете дестинации могат да бъдат посетени поотделно или съчетани с други забележителности в региона, като Перущица и Червената черква, водопадът до Първенец или Момина канара над Храбрино.

Разходката в царската ловна хижа ще ви отнеме към час и половина, а толкоз ще продължи и разходката до водопада. Двете дестинации са единствено на 12 км една от друга, а към тях може да си намерите заведения за хранене, в които да съберете сили.



Започваме с разходката с Двореца „ Кричим “, който се намира в региона на Куртово Конаре и на 22 км от Пловдив. Важно е да знаете, че визитите се правят в избрани часове дружно с гид. Групите се позволяват всеки ден в 08:15 ч., 10:15 ч., 13:00 ч. и 15:00 ч. Поотделно се заплаща входа за ловния парк, ловната хижа и оранжерията.



Ловните палати на цар Борис III отварят порти за гости едвам преди две години, като с помощта на туристите, малко по-малко се събират и средства и се облагородяват от ден на ден зони. До скоро е имало единствено един гид, само че към този момент е нает втори, защото туристическият напор от ден на ден се усилва. В парка се правят и фотосесии, както и сватбени ритуали.



Дворецът е издигнат през 1905 година за княз Фердинанд, а е приключен е при цар Борис III през 1936 година В следствие постройката е реконструирана пред 30-те години, като интериорът е изпълнен от виенска архитектурна компания и неговото название е ловджийски дом.



Ловният дом е на два етажа, разполага с над 50 стаи и 12 бани, които действат и през днешния ден. Всеки може да види пространствата, които са употребили гостите на царя от неговата ловна група.

Във всяка стая има вградени дрешници, а във вградения дрешник откриваме умивалник.
Запазена е и трапезарията, в която се съхраняват скъпи сервизи от кристал и порцелан. Около масата царят е можел да предложения 24 посетители.



Старата царска вила Кричим, към 1910-1915 година

В постройката е и кабинетът на цар Борис III, той е с двойна солидна врата.

Впечатляващ е и целия парк, който в миналото е бил султански парцел, останка от историческата „ Велика българска гора “, простирала се от Пловдив до Белград. Вековните дъбове от Кричимската кория, гората с лонгозки темперамент, предоставяща превъзходни естествени пейзажи с богата флора и фауна, точно те очаровали княз Фердинанд и той решил да сътвори ловджийски парк. След като изкупува околни аграрни земи и внася елени и лопатари, стопанството е заградено. През 1901 година е основано Държавно ловно стопанство „ Кричим “.



Направени са опесъчени алеи и е засадена локална и друга чуждоземна растителност. Отбита е вода от реката, от която се зарежда капково напояване на целия парк, езеро и фонтаните.



Именно езерото с красивия си пейзаж притегля огромна част от туристите, а край него има и бяла беседка. В парка е построен и детски басейн, в който в миналото се е къпал дребния Симеон II I огромна дървена люлка, която също е служила за развлечение на децата, а през днешния ден е обичано място за фотосесии. В парка могат да бъдат видени и сърни и лопатари, както и други типове горски животни.



Не пропускайте да разгледате и оранжерията, в която има най-различни екзотични растения.

След като приключите с разходката в ловния парк може да се отправите и към Устина. Пътеката към водопада започва от самото село, като се отбива от самия централен площад в посока планината. Малко след центъра ще видите и площадче, на което може да си оставите автомобила.



До водопада се стига за към 25 минути спокоен ход, като пътеката е доста добре обозначена с табели, построени са пейки, беседки и чешми. Водопадът е маловоден, тъй че в случай че желаете да го видите в цялостния му искра би трябвало да го посетите в по-дъждовен интервал, падът му е към 15 метра. На към десетина минути от водопада се намира и параклисът „ Свети Георги “, от който се разкрива красива панорама към покрайнината.

Устинският водопад е маловоден, само че водите му падат от относително високо – повече от 15 метра. Ето за какво уместно време за посещаване е пролетта след топенето на снеговете или след продължителни и значителни превалявания. В региона на водопада, човек може елементарно да се изкачи по една неголяма канара и да почувства свежестта и хладината на пръските му напълно от близко. Невероятно зареждащо чувство.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР