Започването на деня с топла чаша кафе или чай може

...
Започването на деня с топла чаша кафе или чай може
Коментари Харесай

Проучване: Кофеинът може да навреди на бебето ви

Започването на деня с топла чаша кафе или чай може и да звучи божествено за повечето хора, само че този прелестен утринен табиет би могъл да има отрицателен резултат върху тези деца, чиито майки са консумирали кофеин по време на бременността.

Децата, които са били изложени даже на дребни количества кофеин преди раждането, са нормално по-ниски на растеж от тези деца, чиито майки не са консумирали кофеин по време на бременността. Това сочи скорошно проучване, оповестено в JAMA Network Open.

Децата на майки, консумирали кофеин по време на бременността, са по-ниски на растеж спрямо останалите си връстници, като разликата стартира да се демонстрира към 4-годишна възраст. На 8-годишна възраст разликите са даже още по-големи, споделя ръководителят на проучването доктор Джесика Глийсън.

Тя разяснява, че разликите не са фрапиращи, само че такива въпреки всичко се следят.

Една общоприета чаша чай със наличие на кофеин има към 75 мг кофеин, една чаша инстантно кафе съдържа към 100 мг кофеин, а една чаша филтрирано кафе – към 140 мг. Кофеин може да се открие даже в шоколада.

Проведеното проучване открива отклонения даже измежду деца, чиито майки са консумирали по-малко от половин чаша кафе дневно.

Според доктор Гавин Перейра, който не взе участие в проучването, е допустимо резултатите да не са свързани само с записаната консумация на кофеин от майката.

Защо по-малкият растеж може да е стеснителен?

Ако децата продължат да имат по-малък от междинния растеж и в зрелост, възможностите им да развият сърдечно-съдови заболявания и диабет, биха били по-големи.

Според самата Глийсън сходни изследвания все пак не бива да паникьосват бъдещите родители.

И въпреки всичко в околните години сходни изследвания са показвали сходни резултати.

През 2015 година мета разбор открива, че резултатите от всички съществуващи проучвания удостоверяват, че има връзка сред потреблението на кофеин и по-малкия растеж на новородените. Изследване от 2020 година открива, че няма „ безвредно “ количество кофеин за един ембрион.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР