Започваме с локални мерки в 10 области в страната, където

...
Започваме с локални мерки в 10 области в страната, където
Коментари Харесай

Локални мерки в 10 области, ковид-отделенията пълни |

" Започваме с местни ограничения в 10 области в страната, където заболеваемостта е на високи равнища. Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения от равнищата от септември 2020 година ", сподели здравният министър Костадин Ангелов, който през днешния ден е в Бургас поради усложнената епидемиологична конюнктура в региона, оповестиха от Министерство на здравеопазването. 

Ангелов акцентира, че към сегашния миг локалният принцип за въвеждане на спомагателни противоепидемични ограничения е най-уместен, защото има области с равнища на заболяемост под 50 на 100 хиляди души население, както и други с над 500 души на 100 хиляди души население. „ Това значи, че предприемането на дейности на национално равнище не би било заслужено за хората. Целта е посредством въвеждането на районни ограничения да ограничим разпространяването на болестта в областите, в които отчитаме максимален брой на новите случаи “, разяснява министърът и посочи: „ Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората “.

Това, което ще се направи на национално равнище, е в границите на днешния ден да бъде издадена заповед, с която краткотрайно се не разрешава износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при нараснало ползване на тези лекарствени артикули страната да разполага с задоволителни количества, тъй че на всеки нуждаещ се български жител да бъде обезпечен бърз достъп до подобаваща терапия, стана ясно още от думите на здравния министър.

В коментар за рестриктивните мерки за хората, които се завръщат от дестинации в Африка, той увери, че няма да има карантина за посетилите Занзибар, при негативен PCR тест.

Ситуацията по региони

От петък в Бургас затварят молове и фитнес зали, а учениците от 5 до 12 клас минават към онлайн образование за 2 седмици. Носенето на маски навън е наложително, лимитират се всеобщите мероприятия навън и закрито - разгласи здравният министър след съвещание на Общинския спешен щаб.

В Шуменска област се чака да бъде взето решение дали да бъдат затегнати ограничаващите ограниченията. Регионът попада в алената зона с 456 инфектирани на 100 000 души население. Най-много от случаите са в регионалния град, по тази причина и строгите ограничения ще бъдат приложени там – продължение на отдалеченото образование, усилване на контрола в хипермаркетите. Областният шеф проф. Стефан Желев ще предложи работното време на заведенията да бъде до 22.00 часа, каквато беше и мярката при втората вълна от COVID-19:

50% от леглата в болничното заведение са за пациенти с COVID-19. Пълни са 90%. Болните в болничното заведение са 205, четири от тях са деца. Възможно е в идващите дни да не можем да одобряваме пациенти. Ежедневно постъпват по към 25 души, натискът се следи от началото на март. Това заключи пред БНР доктор Димитър Костов, шеф на болничното заведение в Шумен. Лечебното заведение е единственото в региона, което приема незабавни пациенти. Плановият банкет е спрян. Според шефа на болничното заведение ограниченията са закъснели.

Интензивното поделение за лекуване на пациенти с COVID-19 в многопрофилната болница в Добрич е със напълнен потенциал. Здравното заведение няма опция за банкет на повече хора с тежки затруднения ковид. Ръководството на болничното заведение се обърна с зов към жителите на региона за прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Само за последните пет дни четирима от пациентите с COVID-19, са умряли. В момента настанените за лекуване с коронавирусна зараза в интензивното поделение са шестима, колкото е и потенциалът, в другото поделение към момента има свободни кревати, само че наклонността е за бързото им заемане. Засега болничното заведение няма да стопира плановите интервенции, продължава да важи възбраната за визити и достъп на външни лица до болничното заведение. 

Всичките ковид-легла в пазарджишката многопрофилна болница са запълнени. Запълнен е и потенциалът на триажното поделение, разгласи шефът на здравното заведение доктор Красимир Темнилов пред БНР:

" Нямаме по какъв начин да разкриваме повече, тъй като ще би трябвало да влезем в Хирургическия блок. Както знаете, Спешното поделение е само на територията на област Пазарджик, като се изключи Панагюрище. Панагюрище е много отдалечено, тъй че всички идват тук ".

Продължава наклонността за увеличение на инфектираните с ковид в Пазарджик. За последното денонощие позитивните случаи на коронавирус са малко под 100.

По-строги ограничения против разпространяването на ковид влизат в действие в Ямболска област . Учениците от 5 до 12 клас минават към отдалечено образование, реши Оперативният щаб.

Освен за учениците, се вкарва и организация за детските градини и яслите, които ще затварят при болно дете или член на личния състав. Пенсионерските клубове затварят до 24 март. Засилват се инспекциите в огромните хранителни магазини.

В момента в ковид-отделенията на двете лечебни заведения в Ямбол са настанени 72 души, от които 6 в реанимация, заболеваемостта към този момент доближава 330 на 100 000 население.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР