Започва свещеният месец за мюсюлманите – Рамазан. През следващите седмици

...
Започва свещеният месец за мюсюлманите – Рамазан. През следващите седмици
Коментари Харесай

Започва свещеният месец за мюсюлманите – Рамазан

Започва свещеният месец за мюсюлманите – Рамазан. През идващите седмици те съблюдават непоколебим пост от изгрев до залез.
Спазващите го през целия ден се въздържат от вдишване на храна и течности и скотски удоволствия. След залеза на слънцето се състои рамазанската вечеря, наречена ифтар, предава Българска телеграфна агенция.
В понеделник вечерта е първият ифтар за тази година. Той е главната традиция на оруча. Трапезата се отрупва с редица обичайни вкусотии – наложително се сервират чорба, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират фамилии, близки, другари, сътрудници. Ифтарът стартира с чаша вода и фурми.
Месецът Рамазан ще продължи 30 дни. 
В исляма Рамазан е най-благодатният, заради което го назовават Султанът на 11-те месеца, и се чака постоянно с неспокойствие от правоверните, тъй като е един от петте съществени стълба на исляма.
Рамазанът се свързва основно с постенето през целия месец. Но той е доста повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към нематериалност, самообладание, примирение. Значението на оруча е шерване, съчувствие и състрадание към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те. Затова и мотото е “Рамазанът е взаимност ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР